Zakaj se lažje učiš v pospravljeni sobi?

Verjteno si že sam ugotovil, da se lažje učiš v pospravljeni sobi. A če te to dejstvo še ni spravilo do tega, da bi pospravil šaro z mize in vrgel popisane papirje stran, te bodo k temu morda napeljala naslednja dejstva.

Čistejši zrak

Če pogosto čistiš sobo, bo v njej čistejši zrak in seveda manj prahu. To pomeni, da boš lažje dihal in ti sedenje za mizo ne bo predstavljalo takšne muke, ker navsezadnje boš dihal čist zrak. Zato je tudi pomembno, da sobo vsaj enkrat na dan prezračiš pred učenjem, še bolje pa je, če kdaj pa kdaj odpreš okno tudi med učenjem.

Manj stresa

risba razmetana soba
Raziskave so pokazale, da so tisti, ki imajo razmetano sobo, več pod stresom, kar lahko vodi do resnih psiholoških težav.

Če imaš vse nametano po mizi in vsepovsod odprte zvezke in zapiske, boš nenehno pod stresom. Kajti vsakič, ko boš pogledal drugam, boš videl dodatno stvar, ki se jo moraš začeti učiti in še eno stvar, ki je nisi dokončal. Če pa vso »kramo« pospraviš iz vidnega polja, se boš lažje skoncentriral na tisto, kar delaš v tistem trenutku.

Manj distrakcij

Seveda pa čista soba in miza pomenita tudi manj distrakcij. Če imaš na primer na mizi odprt računalnik in ga ne potrebuješ, bo več možnosti, da boš odprl Facebook ali YouTube ter začel zapravljati čas. Samo pomisli, kolikokrat te je zamotila revija ali knjiga, ki si jo pustil na mizi. Čista miza pomeni čiste misli.

Če slučajno iščeš izgovore za odlašanje z učenjem, je pospravljanje sobe kot nalašč. Pa še koristno je!

Prejšnji članekSvetovni dan zasebnosti: kaj je najpomembnejše?
Naslednji članekKako (finančno) preživeti kot študent 26+

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.