Kako (finančno) preživeti kot študent 26+

študentje sedijo na stopnicah

V študetskem okolju starost 26 velja za prelomnico, saj te po tem letu starši niso več dolžni preživljati, čeprav se morda še vedno šolaš.

Ampak, ali lahko sploh še študiram?

Mišljenje, da po šetindvajsetem ne moreš več redno študirati je zmotno, se pa starejši študentje kmalu srečajo s finančnimi težavami. Ob rednem študiju je zelo težko tudi dovolj delati, da bi si zaslužil za dostojno življenje (hrana, prevoz, kozmetika, knjige, kavica sem in tja…). Veliko študentov se (na žalost) ravno zato prehitro zaposli v slabše plačanih poklicih, kljub vsemu trudu, ki so ga vložili v študij tekom študentskih let. Faks ostane nedokončan, študent pa nezadovoljen

Kje je rešitev?

Denarna socialna pomoč za študente. Zanjo lahko vložiš vlogo na centru za socialno delo, kjer preučijo tvoj položaj in ti na podlagi mesečnih dohodkov (štipendija ne šteje, delo prek študenta pa) izračunajo, koliko pomoči ti pripada. Pri tem opozori starše, da se sedaj tretiraš, kot da živiš v samostojnem gospodinjstvu in nisi več vključen v socialne transferje kot vzdrževani član.

vesela študentka

Višina socialne pomoči

… se izračuna na podlagi dohodka. Giblje se med 200 in 250 €, kar sicer ne zadošča za samostojno življenje, je pa dobrodošel dodatek k študentskemu zaslužku ali štipendiji. Ob redni socialni pomoči ti priprada tudi izredna, za večje izdatke (recimo plačilo vpisnine ali nakup knjig).

Centri za socialno delo

Centri imajo svoje enote v večini mest po Sloveniji. Več o kontaktih in lokacijah lahko najdeš na spletni strani CSD Slovenije

Prejšnji članekZakaj se lažje učiš v pospravljeni sobi?
Naslednji članekFestival MENT Ljubljana 2020 – konferenca, sprejemi in specialke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.