Zakaj študirati?

Hej, ti! Se tudi tebi zdi, da si ravnokar prestopil prag srednje šole ali gimnazije, danes pa se že odločaš o tem, v katero smer nadaljevati tvojo pot izobraževanja? V prakso ali teorijo? V nadaljnje izobraževanje ali na poklicno pot?

Gotovo nisi edini, ki se ti po glavi poraja tisoč in eno vprašanje o nadaljevanju šolanja. Je to naložba v prihodnost ali zapravljanje časa? Kaj ti študij sploh nudi, se danes sploh splača študirati? Tisto, kar ob študiju največ šteje, so zagotovo novo znanje in izkušnje. Na fakulteti te čaka precej več svobode, hkrati pa odgovornosti in samodiscipline, saj si za šolanje odgovoren sam.

O tem, zakaj je dobro študirati, kaj ti študij poleg znanja na svojem področju še prinaša in zakaj so izbrali svojo fakulteto so se razgovorili študentje in študentke različnih fakultet in univerz:

Laura, Univerza v MB, Fakulteta za turizem Brežice 
Laura, Univerza v MB, Fakulteta za turizem Brežice

Kot študentka na Fakulteti za turizem Brežice lahko rečem, da je bila moja izbira prava in, če bi se še enkrat odločala bi se odločila enako. Fakulteta za turizem Brežice je resda mala fakulteta, ki pa ponuja nešteto možnosti, npr. zmenjave in opravljanja praktičnega usposabljanja v tujini, da pa o prijaznih predavateljih in zaposlenih na fakulteti sploh ne govorim. Mi na fakulteti se poimenujemo kar “FTrganci”, zakaj je temu tako pa boš spoznal, če prideš k nam študirat!

 

Aljaž, Univerza v MB, Fakulteta za kemijo

Vpliv študija na posameznika je odvisen predvsem od njegove lastne zagnanosti in radovednosti. Študent lahko študij zaključi in ne odnese ničesar, lahko pa v času študija nabere neprecenljive izkušnje. Sam menim, da sem s pomočjo študija na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, spoznal predvsem, kako delati v skupini in zakaj je to za razvoj vseh najbolje. Sklenil sem številna prijateljstva in razširil krog ljudi, ki jih poznam. Menim, da vpis na študij ni pogoj za uspeh, je pa nedvoumno dobra podlaga za to, še posebej če si pripravljen vložiti nekaj truda in kako neprespano noč.

Vitan, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede

Študij na Fakulteti za družbene vede omogoča pridobivanje znanj z področja najrazličnejših družboslovnih ved; od novinarstva, sociologije, antropologije, do politologije, medijskih študij in marketinga. Študenti se naučijo kritičnega razmišljanja in širšega pogleda na družbo. FDV ponuja 9 različnih programov študija, zato lahko vsak dijak, ki ga zanima družboslovje, najde program zase.

 

 

Jure, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

Študij se mi zdi pomemben, ker je to vstopnica v svet prve prave zaposlitve in prvi pogoj, ki ga želi imeti delodajalec, preden te povabi na razgovor. Seveda pa ne študiramo samo zaradi naziva. V času izobraževanja pridobiš široko znanje, ki ga potrebuješ pri strokovnem delu. Zagovarjam stališče, da si študij izberemo na podlagi lastnih želja ter interesov, saj nam to prinaša motivacijo za učenje.

Kaja, Univerza v MB, Pedagoška fakulteta

Moje mnenje je, da najprej študiraš predvsem zase, za svoj osebni razvoj, kajti v prvi vrsti mislim, da je potrebno izbrati tak študij, ki te zanima, ne glede na to, ali bodo prosta delovna mesta in kakšna bo plača.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.