Študijski nasveti za bruce

Pravijo, da so študentska leta najlepša. Da ti jih sam študij ne bo preveč grenil, smo pripravili nekaj osnovnih napotkov za čim uspešnejši skok v novo poglavje tvojega življenja.

Dostop do informacijskega sistema

Najprej poskrbi za nemoten dostop do spletnih učnih vsebin. Postori, kar moraš, da vzpostaviš vse potrebno za dostop do informacijskega sistema, spletne učilnice in drugih spletnih vsebin na svoji fakulteti.

Tutorstvo

Na fakulteti so ti v pomoč tudi tutorji. To so praviloma tvoji starejši kolegi, ki so ti na voljo za različne nasvete o študiju in tudi za obštudijske dejavnosti. Obstaja več oblik oziroma zasnov tutorstva (npr. predmetno tutorstvo, tutorstvo za tuje študente …) in načeloma ima lahko vsaka fakulteta tutorstvo drugače organizirano. Gotovo te bodo o tem obvestili že takoj na začetku, zato napni ušesa!

Študijska literatura

Poleg tutorskih nasvetov se do literature lahko dokoplješ tudi na različnih sejmih rabljene literature, ki jih zaslediš predvsem na Facebooku ali pa te bodo o tem obvestili že tutorji. Ponavadi imajo določeno literaturo na voljo tudi bližnje fotokopirnice in ekipa portala Študent ti je pripravila zemljevid fotokopirnic, ki je objavljen na strani XX. Morda lahko pobrskaš tudi na portalih, kot sta Bolha in Letgo.

Inštrukcije

Če ti kaj zagusti in se odločiš za inštrukcije, je te najbolje iskati s pomočjo tutorjev, oglasov na fakulteti ali pa na spletu (npr. D&S inštrukcije, Učni center Horizont, Go inštrukcije, Openproof inštrukcije …).

»Survival kit« v predavalnicah

Glede na to, da so sedaj v digitalni obliki tudi tvoje ocene, je smiselno, da si zagotoviš dostop do računalnika. Če ne prej, ga boš potreboval za pripravo seminarskih nalog oziroma poročil. Pred uporabo prenosnega računalnika kot orodja za zapisovanje med predavanji pa vsekakor dobro razmisli. Gotovo bo učenje programiranja med predavanjem lažje z računalnikom, a ponekod ga res ne potrebuješ. Prav tako se zna tu in tam najti kakšen »analogni« profesor, ki mu je ljubše videti študente z zvezki in pisali. Nikar pa ne pozabi tudi na neprijetno situacijo, v katero je lahko postavljen predavatelj, če so študentje skriti za svojimi računalniki, on pa predava samemu sebi. Ena izmed možnih oblik boljšega pomnjenja oziroma učenja je tudi zvočno snemanje predavanj, a se pred tem za dovoljenje in omejitve pozanimaj na fakulteti!
Tukaj so ti lahko v pomoč tudi naslednje mobilne aplikacije: StudyBlue, BenchPrep, Timetable, EasyBib, My Study Life, Cram, SimpleMind …

Dodatne kompetence in neformalna znanja

Fakultetna predavanja, vaje ter seminarji ti zagotovo ne bodo dali celostne priprave na življenje. Kot študent imaš številne ugodnosti tudi na različnih delavnicah neformalnih znanj. Ta te bodo okrepila že v času študija in pomembno vplivala na tvojo karierno konkurenčnost. Neformalna izobraževanja oziroma delavnice ponavadi izvajajo različni inštituti, zavodi, zbornice, podjetja in druge organizacije, ki svoje dogodke vse pogosteje objavljajo tudi na Facebooku. Kot je rekel že Benjamin Franklin: »Investicija v znanje izplača najvišje obresti.« Zato Facebook uporabi tudi za sledenje organizacijam, kot so: Nefiks, Ypsilon, Šolt …
Prav tako lahko dodatne kompetence pridobiš s sodelovanjem na različnih projektih v sklopu študija (npr. Po kreativni poti do znanja, Študentski inovativni projekti za družbeno korist …) ali izven njega (npr. prostovoljno delo …).

1 dan ali 24 ur – organizacija lastnega časa

Prav neverjetno, kako je lahko percepcija časa različna od aktivnosti, v katero si trenutno vpet. Gotovo se ti bo med študijem kdaj zgodilo, da se ti bo čas vlekel, kot da je vse skupaj en dolg ponedeljek, ali pa obratno – nalogo boš oddal minuto pred zaprtjem spletne učilnice. Študijski urniki znajo biti dokaj »boleči«, zato je efektivna organizacija lastnega časa oziroma samega sebe vsekakor pomembna. Kje začeti? Pomagaš si lahko z naslednjim ogrodjem.

  1. Postavi si prioritete.
  2. Ravnaj se po svojem bioritmu in uvedi rutino.
  3. Nalogam določi časovne roke in pomembnost oziroma nujnost. Kar je pomembno, je redko nujno, in kar je nujno, je redko pomembno!
  4. Planiraj vnaprej.
  5. Uvedi tudi čas zase in/ali počitek. Tako ohranjaš dobro ravnotežje med delom in počitkom in si kasneje pri delu tudi bolj učinkovit.
  6. Določi si način merjenja ciljev in se občasno tudi nadgradi za svoje dosežke.
  7. Pomagaj si s sodobno tehnologijo in poišči aplikacijo, ki ti bo ustrezala. Ene izmed najbolj priljubljenih med študenti so My Study Life, Student Agenda in MyHomework, med najpogosteje uporabljenimi pa Rescue Time, Remember the Milk, Wunderlist, Swipes, Focus Booster, Trello in Todoist.

 

Prejšnji članekIntervju s Tomažem Mazejem, razvijalcem mobilnih iger
Naslednji članek10 grozljivk za pravo vzdušje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.