Subvencija pri prehrani, da ali ne?

Letos je v zakonodaji na področju subvencionirane prehrane dijakov prišlo do velikih sprememb.

Državni zbor je kot vrhovni zakonodajni organ v Sloveniji zaradi težavnih gospodarskih razmer spomladi sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). Ta t. i. varčevalni zakon posega na številna področja, med drugim pa spreminja tudi leta 2010 sprejet Zakon o dijaški prehrani, in tako prinaša veliko spremembo na področju subvencioniranja dijaške prehrane.


Kaj se je spremenilo?

V grobem bo ureditev zdaj spet enaka kot pred letom 2008, ko je subvencija pri plačilu malice pripadala le tistim, ki so to potrebovali zaradi nižjih dohodkov v družini. Med letoma 2008 in 2012 so bili namreč do leta 2010 do brezplačne malice upravičeni vsi dijaki, od leta 2010 do septembra 2012 pa so imeli vsi dijaki s strani države pokriti 2/3 cene malice, nekateri pa v celoti.

Od septembra 2012 bo večina dijakov, ki bo želela koristiti šolsko malico, morala to plačevati v celoti (v letu 2012 – 2,42 EUR). Vseeno pa se bo upoštevalo, da si nekateri težje privoščijo malico, zato bodo do brezplačne malice upravičeni dijaki iz tistih družin, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 42 % povprečne plače. Višino teh odstotkov lahko vsaka družina preveri na odločbi o otroškem dodatku, ki so jo dobili (izdana po 1. januarju 2012).

Kot do sedaj se bo potrebno na dijaško malico prijaviti. Kdor bo želel uveljavljati subvencijo, bo moral vlogo za subvencioniranje malice oddati na pristojnem centru za socialno delo (CSD) in ne na sami šoli, kot je to veljalo do sedaj.

V izjemnih primerih lahko CSD poleg odstotkov povprečne plače upošteva tudi druga dejstva in okoliščine, ki nastopijo zaradi dolgotrajne bolezni ali smrti v družini, nenadne izgube zaposlitve staršev ter naravne ali druge nesreče. Subvencijo za malico lahko ne glede na kriterij dobijo tudi dijaki v rejništvu oziroma prosilci za azil.

CSD bo o pravici do subvencionirane malice odločil z odločbo v roku treh mesecev. Šola namreč ne sme več izdajati sklepov o subvencionirani šolski prehrani. Podatke o dijakih, ki so upravičeni do subvencionirane malice, šola prejme od CSD. Ker postopek za izdajo odločbe traja do treh mesecev, šole dijakom oz. njihovim staršem svetujejo, da si vlogo za uveljavljanje te pravice pričnejo urejati na CSD čimprej.

Za šole je pomembno tudi, da dijaki na svoji prijavi označijo, ali bi želeli biti prijavljeni na šolsko malico tudi v primeru, če jim CSD ne bi odobril subvencije, zato morajo to tudi navesti v svoji prijavi.

Kaj pa kosilo?
Dijak lahko v izjemnih primerih poleg brezplačne malice na šoli dobi tudi brezplačno kosilo. Pravico do brezplačnega kosila imajo dijaki, če v njihovi družini ugotovljeni dohodek na družinskega člana znaša do vključno 5 % povprečne plače; dijak to pravico uveljavlja z odločbo za dodelitev pravice do otroškega dodatka.

Taka je torej v grobem ureditev šolske prehrane za dijake. Brez dvoma šolsko prehrano z užitkom že uživate, z branjem tega prispevka pa ste lahko tudi ugotovili, zakaj je ali ni za vas brezplačna.

 

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.