Kako se dobro (na)učiti?

Obstajajo različne tehnike učenja. Razlika med njimi je med drugim, da so nekatere bolj učinkovite.

Najbolj pasivna in najmanj učinkovita tehnika je zgolj pasivno branje učne snovi. Pasivno branje pomeni, da  snov „le preberete“ brez razumevanja in globlje analize snovi. Pasivno branje je sicer nujno kot začetek učenja, vendar se moramo zavedati, da si bomo zgolj z branjem, če verjamemo raziskavam, zapomnili le 10 % snovi, ki se je želimo naučiti. Za boljši izkupiček je potrebno pasivno branje nadgraditi z drugimi tehnikami.

Nadaljnja stopnja branja je lahko podčrtavanje in označevanje pomembnih delov besedila, po možnosti z različnimi barvami. Če se poslužujemo različnih barv, je smiselno, da z isto barvo označimo pomensko sorodne sklope, da lahko že na podlagi bežne vidne zaznave enostavno določimo, kam posamezen sklop spada.

                                                
Miselni vzorci


Med najbolj učinkovitimi tehnikami, ki so bile neštetokrat preizkušene v praksi, velja izpostaviti tehniko miselnih vzorcev. Za to tehniko obstaja veliko vrst priporočil, zato bo moral tisti, ki jih uporablja, odkriti tisto, ki mu najbolj ustreza oziroma razviti svojo.

Tehnika sicer temelji na logičnih povezavah med posameznimi sklopi snovi, zato je uporabna tako za predmete, ki zahtevajo več memoriranja (učenja na pamet) kot tudi za bolj logične, matematične predmete, kjer si lahko snov razdelamo tako, da imamo osnovne povezave vedno pred očmi, potem pa snov seveda pilimo z mnogo vaje.

 

Ponavljaj, ponavljaj …


Na tem mestu je primeren latinski rek, ki modro pravi: „REPETITIO EST MATER STUDIORUM“ V prevodu pa pomeni „Ponavljanje je mati učenosti“ (Slovenci imamo precej podoben rek „Vaja dela mojstra, …“, čemur lahko brez slabe vesti dodamo še „… če mojster dela vajo“). Verjamem, da reka ni potrebno preveč na široko razlagati, njegov pomen je namreč zlasti v tem, da je snov mogoče usvojiti še posebej s tem, da jo večkrat ponovimo, tako si jo zapomnimo in jo lahko prikličemo v spomin takrat, ko je to potrebno.

Tehnika miselnih vzorcev zahteva nekaj več časa, vendar se že med pripravo miselnih vzorcev veliko naučimo. O učinkovitih tehnikah učenja, predvsem o tehniki miselnih vzorcev, je mnogo pisal Anglež Tony Buzan. Če želite izpiliti svoje tehnike učenja (to priporočam vsem), si preberite npr. njegovo knjigo „Delaj z glavo“.

 
Ko se morate veliko učiti, morda niste preveč pozorni na skrb zase. Morda se vam to zdi neverjetno, vendar je resnica, da se boste lahko naučili več in bolje, če boste ob učenju pili dovolj (navadne) vode! Poleg tega pa je za učinkovito učenje pomembno, da dovolj spite. Tudi (vsaj) zmerno ukvarjanje s športom je stvar, ki vam bo v veliko pomoč pri učenju. Ko se ukvarjamo s športom, namreč lahko učinkovito odmislimo vsakdanje probleme (med njih prav gotovo spada tudi učenje) in si naberemo novih moči za takšne in drugačne izzive, kamor (naj) spada tudi učenje.

Blaž Božnar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.