Suha koža

Suha in zelo suha koža je pogosta težava, ki v zimskem času postane še izrazitejša in pogostejša. K temu doprinesejo oz. stanje še dodatno poslabšajo nizke zunanje temperature ter suh zrak kot posledica centralnega ogrevanja.

Na to, ali je naša koža suha ali ne, pa seveda vpliva mnogo dejavnikov, kot so npr. zdravstveno stanje, geni (suha koža je podedovana), vpliv hormonov, poškodbe zaradi UV sevanja, uporaba izsušujočih ali dražečih izdelkov za čiščenje in nego kože in podobno. Seveda pa se da stanje z ustrezno in dosledno nego zelo izboljšati.

 

Kaj je značilno za suho kožo?
Za suho kožo je značilno zategovanje, občutek, da nam je koža “premajhna”, na otip je izsušena in hrapava, pogosto pa se tudi lušči. Če pogledamo od blizu, so opazne drobne razpoke izsušenosti. Celice postajajo čedalje bolj dehidrirane in se kopičijo na površini kože, kar privede do zmanjšanja elastičnosti in napetosti ter starikavega izgleda. Suha koža tako ni samo estetski, temveč tudi zdravstveni problem, saj takšna ne izpolnjuje temeljne funkcije – to je zaščite pred zunanjimi vplivi. Poveča se namreč tudi možnost za nastanek raznih kožnih bolezni, kot je npr. dermatitis, propada kolagen, ki skrbi za elastičnost naše kože, njen imunski sistem se zmanjša, poveča se možnost za vdor bakterij …

 

Kaj storiti?
V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je treba suhi koži dovajati ogromno vlage, je treba suhi koži dovajati predvsem dovolj maščobe. Bistveno pri suhi koži je namreč ravno pomanjkanje maščob, ki tvorijo zaščitni zunanji plašč kože, poleg tega pa zaradi pomanjkanja maščob takšna koža tudi vlage ne more dobro zadrževati v sebi, temveč jo kontinuirano izgublja – skratka, začaran krog. Raziskave so namreč pokazale, da med normalno in suho kožo ni veliko razlike v vsebnosti vlage, temveč maščobe, in šele posledica pomanjkanja maščobe privede do pomanjkanja vlage v koži.

 

Zato poskrbite, da se izogibate vsem dejavnikom, ki na kožo vplivajo slabo in bi stanje lahko še poslabšali, ter ji dovajajte maščobo in vlago – od znotraj in od zunaj. Za umivanje in tuširanje (kopelim se izognite, če se le da) uporabljajte nežne izdelke, npr. olja za tuširanje in otroške izdelke, ki temeljijo na posebej nežnih čistilnih substancah. Za nego uporabljajte proizvode, ki vsebujejo dovolj maščob, antioksidantov in uree, pri odrasli koži tudi alfa hidroksi kislin, saj so vse to sestavine, ki bodo pripomogle k izboljšanju stanja suhe kože, da bo ponovno zdrava in bo lahko učinkovito opravljala svoje naloge.

 

Zelo dobra izbira je tudi navadno hladno stiskano (deviško) olivno olje, ki ima poleg tega, da kožo čudovito nahrani, tudi izjemno antioksidantno delovanje. Seveda so primerna tudi vsa ostala olja in maščobe; je pa vsekakor še dodaten plus, če ima izbrana maščoba tudi antioksidativno delovanje – tako si bo koža hitreje in lažje opomogla, hkrati pa bo zaščitena pred delovanjem prostih radikalov.
Prav tako lahko olja uporabite pod vaše dnevne in nočne kreme, če vam le-te niso dovolj hranljive, ali kreme tik pred nanosom med prsti zmešate z nekaj kapljicami olja po izbiri.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.