Superživila so živila, ki so enostavno super

Izraz superhrana se največkrat uporablja za nabor najdragocenejših naravnih darov z vsega sveta. So pa med njimi tudi povsem običajna živila, ki jih imamo vsi na vrtovih, npr. česen.

 

Bombe zdravja

Superhrana vsebuje veliko vitaminov, mineralov, esencialnih maščobnih kislin, polisaharidov, encimov in esencialnih aminokislin, telesu pomembne proteine in antioksidante. Te snovi povečajo našo vitalnost in energijo ter pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju. Spodbujajo tudi delovanje imunskega sistema ter pomagajo pri čiščenju in alkaliziranju telesa. Delujejo podobno kot zdravila.

 

Zelena superhrana

Gre za skupino prebavljivih hranil, ki varujejo telo pred boleznimi. Imajo tudi širok spekter koristnih proteinov, fotokemikalij in zdravih bakterij, s katerimi pomagajo telesu graditi čistejše mišice in tkiva.

Njihova glavna prednost je vsebnost klorofila. Sem spadajo zelo priljubljene alge, kot so Chlorella, Spirulina in modrozelene alge, ki so odličen vir beljakovin. Od nam bolj poznanih pa spadajo v to skupino tudi surova špinača, regrat, ohrovt, vodna kreša in zelena solata.

 

Sadje in oreški

Sadje in oreški se uspešno borijo s prostimi radikali v telesu. Uživanje dovolj sadja in oreškov pospešuje metabolizem in pomaga v boju proti staranju.

Izjemno priljubljene so goji jagode, ki originalno rastejo v Mongoliji in Tibetu, ter so bogat vir vitaminov C, vsebujejo ga kar 500-krat več kot pomaranča. Vsebujejo številne aminokisline in sledi mineralov. Priljubljena je tudi maca, ki povečuje vzdržljivost, izboljšuje imunski sistem in poskrbi za boljše razpoloženje. Vse bolj priljubljena je kokosova voda, pa tudi jagode acai, surova kakavova zrna, noni in drugi.

 

Celo paleto superhrane ustvarjajo čebele

Matični mleček je najbogatejši vir pantenonske kisline na svetu, ki odpravlja utrujenost in nespečnost. Cvetni prah vsebuje ogromno beljakovin in je zelo koristen dodatek v prehrani športnikov in za okrevanje po bolezni. Uživanje cvetnega prahu pomaga zdraviti alergije, še posebej seneni nahod. Propolis krepi naš imunski sistem in varuje pred bakterijami.

 

Domača superhrana

Med superhrano uvrščamo tudi navadno koprivo, ki je  odličen pripomoček pri hujšanju, pa tudi aloe vero in ehinacejo, ki ju uživamo v obliki soka. Česen je superhrana po zaslugi antibakterijskega delovanja in vsebuje več kot 180 aktivnih učinkovin, ki pomagajo preprečevati bolezni. Deluje protivnetno, protiglivično in protibakterijsko. Iz vrst gob med superhrano uvrščamo šitake in rejši. Med superhrano spadajo še jogurt, losos, brokoli, jagode in drugo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.