Svetovni dan poezije

Ta četrtek, 21. Marca je SVETOVNI DAN POEZIJE.

Organizacija UNESCO je leta 1999 razglasila 21. marec za svetovni dan poezije. Dan poezije se proslavlja širom sveta. Ker so Združeni narodi isti dan proglasili za svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji, se bo dan poezije navezoval tudi na to tematiko. V Sloveniji bodo ljubitelji poezije ta dan letos praznovali prvič. V znamenju pesništva Društvo slovenskih pisateljev in Društvo slovenskih književnih prevajalcev ob podpori Slovenske nacionalne komisije za UNESCO na ta dan pripravljata dva dogodka, ki naj bi osvetlila poezijo z vidikov prevajanja.

Tudi letos bo v Kudu Franceta Prešerna potekalo Odprto branje. Prireditev je v svoji obliki nekakšen pesniški maraton, na katerem vsako leto skušjo zbrati čimvečje število pesnic in pesnikov, ki v živo predstavijo svojo poezijo. Prireditve se običajno udeleži okoli 80 pesnic in pesnikov.

Pri tej prireditvi je potrebno poudariti dejstvo, da se je takšna kot je, že na samem začetku uveljavila ne le kot eden izmed številnih pesniških dogodkov, ki so v čast in slavo poezije na isti dan organizirani po vsem svetu, ampak predvsem kot pesniška manifestacija, ki izstopa po svoji množičnosti.

 Celoten spored dogodkov si lahko ogledaš na njihovi spletni strani; http://www.kud.si/index.php/Projekt:Dan_poezije

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.