Uči se od najboljših

V torek, 19. marca 2013, se je v Vetrinjskem dvorcu v Mariboru odvil otvoritveni dogodek mentorskega programa Uči se od najboljših, ki ga izvaja Zavod Ypsilon. Osrednji del dogodka je bila okrogla miza, na kateri so gostje Nevenka Črešnar Pergar, Aleksandra Berberih-Slana, Benjamin Brulc ter Maja Ritonja predstavili svoje poglede in izkušnje z mentorstvom. Gostje okrogle mize so izpostavili, da je zdaj čas, da sanjamo, da smo aktivni, da zasedemo prvo vrsto v življenju in tako najbolj koristimo okolici, mestu, državi! Na dogodku sta zbrane mlade in mentorje, potencialne mentorje in mentorirance pozdravila tudi Nina Irt iz Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija, ki je predstavila primer dobre prakse lastnega mentorskega programa, ter Mitja Špes iz Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, ki mentorstvo spodbuja in si želi, da bi se vanj vključilo čim več mladih.

 

Dogodek je vodila Nuša Lazar, članica Zavoda Ypsilon, ki je goste okrogle mize spodbudila k zanimivi razpravi in razmišljanju o mentorstvu, mladih in vplivih, ki jih mentorstvo lahko ima na družbo. Najmlajša gostja okrogle mize, Maja Ritonja, mlada arheologinja in mentoriranka v mentorskem programu Uči se od najboljših je povedala, da se je odločila izkoristiti možnost sodelovanja in učenja ter si poiskala svojega mentorja, saj se je vse prevečkrat srečala s stavkom: »Nimaš izkušenj«, zaradi česar tudi ni dobila priložnosti. Verjame, da bo z mentorskim sodelovanjem pridobila nova znanja iz prve roke, s katerimi si bo lahko odprla marsikatera nova vrata, predvsem pa podporo, da vztraja na svoji poti. Aleksandra Berberih-Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, je spodbudila mlade k aktivnemu udejstvovanje, saj »če stojiš v zadnji vrsti in čakaš, se ti ne bo nič zgodilo, vsaj ne tisto, kar si želišNevenka Črešnar Pergar, lastnica in direktorica podjetja NP Consulting je izpostavila, da tudi »mentorji skozi mentorski odnos lahko rastemo, se razvijamo in se učimo. Na tak način dobiš nazaj zaupanje, da ta družba ima potencial – v mladihBenjamin Brulc iz podjetja Merck Sharp & Dohme ter mentoriranec ge. Črešnar Pergar v programu AmCham Mentor, pravi, da je »zelo lep prejemati, še lepše dajati – to je mentorski odnos. Zato, bodite proaktivni!« Vsi gostje okrogle mize pa so se strinjali, da je mentorski odnos obojestranski in deluje le, če sta tako mentor kot mentoriranec zainteresirana za sodelovanje. Izpostavili so tudi, da je treba v mentorski odnos vlagati, saj le tako lahko prinese rezultate, ki pa so na koncu vredni vsega truda.

 

Ob okrogli mizi pa so s svojim glasbenim vložkom so navdušile dijakinje Konservatorija za glasbo in balet Maribor Sara Briški Cirman, Zala Tiriš in Taja Mežnarič ter študent glasbene pedagogike v Mariboru Aljaž Gyurica. Mlada umetnica Brina z umetniškim imenom B Pavlica pa je med dogodkom ustvarila zanimivo digitalno ilustracijo na temo pomena mentorstva za mladega človeka. Uradnemu delu je sledilo druženje, kjer so se že takoj po dogodku spletla nekatera nova mentorska sodelovanja.

 

To je bil prvi izmed dogodkov v sklopu mentorskega programa Uči se od najboljših, sledilo jim bo še nekaj, namenjenih predvsem izobraževanju ter izmenjavi izkušenj in predstavitvi dobrih praks. Z mentorskih programom Uči se od najboljših želijo organizatorji povezati mlade med 15. in 30. letom s starejšimi in modrejšimi, ki bodo postali njihovi mentorji, celoten proces povezovanja mentorskih parov pa poteka preko spletne strani www.mentorstvo.si. Čeprav se je mentorski program začel v Mariboru v okviru Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, pa si v Zavodu Ypsilon želijo, da bi mentorski program postal nacionalen, tako da bi v prihodnosti vsak mlad posameznik imel vsaj enkrat svojega mentorja s področja, ki ga zanima.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.