Temeljna načela zdrave prehrane

Smernice zdravega prehranjevanja določa prehranska piramida, ki so jo prvič predstavili pred približno dvema desetletjema.

Leta 2005 jo je nadomestila precej spremenjena MyPyramid, ki poudarja, da je za zdravje potrebno ravnotežje med prehrano in telesno aktivnostjo.

 

Natančnega recepta žal ni

Smernice zdravega prehranjevanja nam pomagajo, da se pravilno odločimo, da uživamo hrano, ki nam dolgoročno ne bo v škodo. A natančnega recepta za zdravo prehranjevanje ni, saj smo med seboj precej različni, tudi po genski zasnovi. Zelo pomembno je tudi okolje, v katerem živimo, pa izpostavljenost stresnim situacijam, svoje doda še fizična aktivnost. Zato raje govorimo o splošnih smernicah zdravega prehranjevanja. Kot zdravo se pojmuje prehranjevanje, ki dolgoročno ne bo imelo škodljivih posledic za naš organizem.

 

Smernice zdravega prehranjevanja na osnovi priporočil Svetovne zdravstvene organizacije

V Sloveniji so na osnovi priporočil Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pripravili 12 splošnih smernic zdravega prehranjevanja v okviru programa CINDI na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije. Te so:

 1. V jedi uživajmo in jejmo redno.
 2. Izbirajmo pestro hrano, vsebuje pa naj več živil rastlinskega kot živalskega izvora.
 3. Izbirajmo raje živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov.
 4. Večkrat dnevno uživajmo raznovrstno zelenjavo in sadje.
 5. Nadzorujmo količine zaužite maščobe in nadomestimo večino nasičenih maščob z nenasičenimi rastlinskimi olji.
 6. Nadomestimo mastno meso in mastne mesne izdelke s stročnicami, ribami, perutnino ali pustim mesom.
 7. Hrano pripravljajmo zdravo in higiensko.
 8. Omejimo uživanje sladkorja in sladkih živil.
 9. Zaužijmo dovolj tekočine.
 10. Omejimo uživanje alkohola.
 11. Jejmo manj slano hrano.
 12. Bodimo telesno dejavni.

 

Tri do pet obrokov

Redno prehranjevanje obsega tri do pet obrokov na dan. Strokovnjaki priporočajo, da naj raje posegamo po živilih rastlinskega izvora, ki so poleg vitaminov in mineralov bogata še s prehranskimi vlakninami in antioksidanti. Izogibajmo pa se prečiščenemu (rafiniranemu) sladkorju, beli moki in oluščenemu rižu.

Maščobe in sladkor uvrščamo med skrita živila in se nahajajo v mnogih pijačah in sokovih, ki jim je dodan sladkor. Pred uživanjem zato preverimo vsebnost dodanega sladkorja ali še bolje, zamenjamo z živili brez dodanega sladkorja.

 

Pomembno je tudi pitje zadostnih količin tekočine. Organizem potrebuje za normalno delovanje 1,5 do tri litre vode na dan. Na količino vplivajo telesna masa, fizična in športna aktivnost, temperatura in vlažnost zraka, vrsta hrane, ki jo uživamo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.