Tudi dijaki imajo pravico do subvencioniranega prevoza

Zakon o prevozih v cestnem prometu zagotavlja upravičencem (dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih) pravico do subvencionirane vozovnice v času izvajanja obveznega šolskega oziroma študijskega programa.

Pravica do subvencionirane vozovnice omogoča enakopraven dostop do izobraževanja za vse upravičence, ne glede na oddaljenost od izobraževalne ustanove.

 

Nova subvencionirana vozovnica IJPP

IJPP je kratica za integrirani javni potniški promet, s katerim Ministrstvo za infrastrukturo RS v sistem javnega potniškega prevoza v Sloveniji uvaja enotno vozovnico v obliki brezstične pametne kartice. Glavna prednost enotne vozovnice je izdaja in uporaba vozovnice brez predhodne izbire prevoznika, pri čemer potnik le določi relacijo ali cono potovanja na območju izbranega mestnega prometa. Enotna vozovnica velja za prevoz z medkrajevnim avtobusom, vlakom ter mestnim prometom v Ljubljani in Mariboru. Pomembna prednost je tudi to, da lahko na območju mestnega prometa potnik z mestno vozovnico poleg vozil mestnega prevoznika uporablja tudi avtobuse in vlake v medkrajevnem prometu, kadar ustavljajo na tem območju.

Subvencionirana vozovnica za uporabo mestnega prometa v Kranju, Kopru, Novem mestu, na Jesenicah in v Murski Soboti še ni sestavni del IJPP, zato jo  dijaki lahko pridobijo le na prodajnem mestu prevoznika v omenjenem mestnem prometu in se  uporablja izključno v vozilih tega prevoznika.

 

Mesečne, polletne ali letne vozovnice

Subvencionirana vozovnica IJPP pripada v skladu s Pravilnikom o izvajanju subvencioniranega prevoza vsem dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih, ki imajo bivališče najmanj 2 kilometra oddaljeno od kraja izobraževanja.

Lahko je mesečna in velja na izbrani relaciji za obdobje enega meseca, lahko pa je tudi polletna ali letna.

Cena subvencionirane vozovnice IJPP, ki jo plača upravičenec, je odvisna od dolžine relacije, na kateri upravičenec potuje. Cena mesečne vozovnice je pri oddaljenosti od 2 do 60 km 25 evrov, 60 do vključno 90 km 35 evrov, več kot 90 km 55 evrov.

Polletna vozovnica je za dijake 112,50 evra / 162,50 / 262,50 evra (odvisno od dolžine relacije). Polletna dijaška vozovnica velja od 1. 9. 2016 pa do 30. 1. 2017 in od 1. 2. 2017 do 30. 6. 2017.

Letna subvencionirana vozovnica je za dijake 200evrov /300 evrov /500 evrov (odvisno od razdalje). Letna dijaška velja od 1. 9. 2016 pa do 30. 6. 2017.

Dijaki in udeleženci izobraževanja odraslih lahko opraviljo nakup subvencionirane vozovnice od 1. septembra do 30. junija, študenti pa od 1. oktobra do 30. junija.

 

Subvencionirana vozovnica IJPP za mestno območje Ljubljane in Maribora

Upravičenec lahko na območju mestnega prometa Ljubljana in Maribor izvede nakup kombinirane subvencionirane vozovnice IJPP. Za uporabo vseh ostalih mestnih prometov ostaja način izdaje kombinirane subvencionirane mesečne vozovnice ali subvencionirane vozovnice za 10 voženj na mesec nespremenjen, saj so obravnavane vozovnice produkt prevoznika, ki še ni vključen v sistem IJPP.

Cene subvencioniranih mesečnih vozovnic v mestnem prometu znašajo v Mariboru (za eno cono) 15,61 evra, v Ljubljani pa za 1 cono 20 evrov, dve coni 25 evrov in tri cone 25 evrov.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.