Udeleženci strokovnih študentskih tekmovanj

Študentje, katerim običajne študijske obveznosti ne predstavljajo zadostnega izziva, ampak si želijo dodatnih znanj s svojega študijskega področja, imajo na lepem številu slovenskih fakultet možnost, da se preizkusijo na različnih strokovnih tekmovanjih. Malo smo se razgledali in našli podatke o zavidljivih rezultatih slovenskih študentov tako v evropskem kot tudi v svetovnem merilu. Tu je nekaj primerov …

Strmenje k novi, morda celo mednarodni izkušnji, novim poznanstvom in predvsem novim veščinam seveda ni dovolj za realizacijo končnega uspeha. Sanjski izid se zgodi samo ob pripravljenosti na trdo delo, ki v obdobju priprav na tekmovanje zahteva prekomerno žrtev in pogosto skoraj neomejene količine časa. Naučiti se je treba dobro funkcionirati znotraj ekipe in razviti občutek odgovornosti do skupine. Toda ob zavzetem delu se vložek večkratno povrne; deloma z doseženim uspehom, večinoma pa z vsem ostalim, kar taka izkušnja potegne za seboj; od okrepljene samozavesti in novih prijateljstev, pa do boljših zgledov za kakšno res odlično službo. Zdi se, da se tega slovenski študentje še kako zavedajo …

Če s ponazoritvami študentske težnje po odličnosti začnemo na Univerzi v Ljubljani (UL), nam najprej pade v oči izjemen uspeh, ki ga je slovenska ekipa UL in Kemijskega inštituta, sestavljena iz osmih študentov 3. in 4. letnika dodiplomskih programov Mikrobiologije, Fizike in Biokemije, ob pomoči tri raziskovalk iz Laboratorija za biotehnologijo Kemijskega inštituta, dosegla na mednarodnem tekmovanju iGEM iz sintezne biologije. Med kar 37 ekipami iz vsega sveta, so na Massachusetts Institute of Technology (MIT) s svojim projektom lani zasedli prvo mesto in tako prehiteli udeležence iz univerz, kot so Harvard, Berkeley, Imperial College, Cambridge, Princeton. Zmage niso pričakovali, saj so na tekmovanju sodelovali prvič, veseli pa so bili tudi treh nagrad. Za dokumentiranje projekta so osvojili tretje mesto, za biološki sistem in za meritve in karakterizacijo genetskih elementov pa dve drugi mesti. Njihovo laboratorijsko delo je trajalo pet mesecev.

Tudi na Pravni fakulteti UL so aktivni, sodelujejo na kar osmih študentskih pravniških tekmovanjih ali tako imenovanih “moot court”-ih. Gre za nastopanje v simulacijah postopkov pred sodniki, kjer se študentje urijo v argumentiranju fiktivnih pravnih primerov. Tekmujejo na področjih mednarodnega javnega prava (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition, Telders International Law Moot Court Competition), mednarodnega humanitarnega prava (Regional Friedrich Born Moot Court Competition), mednarodnega azilnega prava (Annual International Asylum Law Moot Court Competition), mednarodnega gospodarskega in arbitražnega prava (The Annual Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot Court Competition), prava Evropske Unije (European Law Moot Court Competition (ELMC), Central and East European Moot Court Competition) ter prava človekovih pravic (Concours Européen des Droits de l’Homme René Cassin). Velik poudarek je na sposobnosti javnega nastopanja, retoriki, logičnem mišljenju in prepričljivi argumentaciji stališč. Tekoče obvladovanje angleščine oziroma francoščine je zaželeno oziroma za govorce celo nujno. Telders tekmovanja se fakulteta letos udeležuje prvič, na vseh ostalih pa so njeni študentje v preteklih letih nanizali število zelo solidnih, celo odličnih uvrstitev.

Tekmovalni duh pa ni zajel samo naravoslovcev in družboslovcev, pač pa tudi umetnike. Študentje Akademije za glasbe se, po besedah njenega dekana, red.prof. mag. Pavla Mihelčiča, udeležujejo mnogih evropskih in tudi zunajevropskih tekmovanj: “Tekmovanje je narava dela študentov, ki se ukvarjajo z umetnostjo – bodisi kot reproduktivci, bodisi kot ustvarjalci ali kot znanstveniki – teoretiki. Tekmujejo predvsem za uvrstitve v zasedbe najboljših orkestrov, npr. “Mladinski orkester Gustav Mahler”, Simfonični orkester Evropske unije itd. Letos se je Simfonični orkester uvrstil med tekmovalce festivala “Young Euro Classic” v Berlinu, kjer je leta 2004 Nina Šenk osvojila edino razpisano nagrado za najboljšo skladbo festivala. Naši študenti so se uvrstili tudi v mednarodni sestav (simfonični orkester) ANIMATO (sedež v Švici), lani so sodelovali v mednarodnem projektu “Drava – Drava” itd.”

Zdaj pa še skok v Novo Gorico, Maribor in na Obalo. Aprila letos sta študenta mlade, komaj dveletne Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici z Evropskega tekmovanja v znanju vinogradništva in vinarstva iz Španije prinesla dve srebrni plaketi, za drugi mesti v kategorijah “najboljši evropski team” in “Special Award Spain”. Južni Primorci so se pred slabim mesecem na Univerzitetnem programerskem maratonu (UPM) z eno ekipo uvrstili na regijsko prvenstvo International Computer Programming Championship (ICPC), ki bo v Pragi. V programiranju pa so še prav posebej izvrstni Mariborčani. Študentje mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in matematiko (FERI) so se uvrstili v finale prestižnega svetovnega študentskega tekmovanja Imagine Cup 2007, pod okriljem Microsofta, na katerem je sodelovalo skupno več kot 100.000 tekmovalcev iz 100 držav, in ki je potekalo avgusta v korejskem Seoulu.

Toliko za spodbudo in navdih – zdaj pa le zavihaj rokave tudi ti, novim zmagam naproti!


Martina Srblin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.