Uf … kmalu gremo na faks!

Prehodi in spremembe so za večino ljudi težavna stvar. Nekateri se sicer z njimi lažje spopadajo, nekateri pač težje, odvisno od posameznika.
Ena izmed večjih sprememb v življenju mladega človeka je zanesljivo prehod iz srednješolskega izobraževanja na višješolsko, najsi bo na fakulteto, visoko šolo ali akademijo. Ena izmed najboljših rešitev pred možnimi zapleti je, da se na prehod dobro pripravimo.

Tutorji
V veliko, res veliko pomoč na fakulteti vam bodo lahko tudi dobri tutorji (tj. študenti višjega letnika, ki pomagajo mlajšim kolegom), pa starejši kolegi iz istega faksa – če imate možnost (če ne, si jo pa zagotovite), se z njimi pogovorite, kako so oni doživeli svoj prehod, kako jim je uspelo prebroditi začetne težave, kako so se pripravljali na izpite in jih tudi narediti!

Zelo pomembni so na drugi strani tudi socialni stiki – potrudite se čim prej navezati stike z novimi sošolkami in sošolci (ki se jim po novem reče ‘kolegi’), s katerimi boste lahko delili svoje začetne zadrege in negotovost.

Pogovorite se s starši

Čeprav se nam včasih zdi, da so nam vse, kar so nam imeli povedati, povedali že v otroških letih ali pa sploh nikoli, smo lahko presenečeni, da nam lahko še vedno postrežejo z marsikaterim dobrim nasvetom, če le malce tvegamo in se z njimi o stvareh, ki nas težijo, odkrito pogovorimo.

Če se vam zdi, da novim izzivom ne boste kos, vam je na voljo veliko najrazličnejših svetovalnih služb, kjer vam bodo znali pravilno svetovati in vas usmeriti. Če najbolj verjamete tistemu, kar preberete, se lahko zaženete v knjižnico in si preberete kako knjigo s področja osebne rasti.

Morda se vam zdi, da pretiravam in da večjih težav pri prehodu ne bo. Morda za marsikoga izmed vas res ne (ali pa bodo hitro minile), vseeno pa boste morali osvojiti za vas povsem nov sistem in zakaj si tega prehoda ne bi malo olajšali?

Prej ali slej se bodo po začetku študijskega leta začeli prva preverjanja znanja in ker se večina ne privadi takoj novemu sistemu, so pogosteje kot kasneje v višjih letnikih (sploh pa pogosteje kot prej v srednji šoli) deležni kakega neuspeha. Polagam vam na srce – začetni neuspeh vam ne sme vzeti poguma, ker skoraj zanesljivo ni in ne bo dober pokazatelj tega, kako vam bo na nadaljnji študijski poti šlo od rok. Navežite stik s tutorji ali drugimi osebami, ki so na fakulteti namenjene temu, da študentom nižjih letnikov pomagajo premostiti začetne zadrege.

Če pa se vam bo zazdelo, da niste izbrali pravega faksa, to ni nič tragičnega – še vedno imate možnost in pravico enkrat tekom študija spremeniti študijski program (se torej prepisati na drug faks). Tudi tukaj vam svetujem, da se pred tem korakom posvetujete z usposobljenimi svetovalci.

Kako torej na fakulteti? Predvsem – pogumno in brez strahu.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.