MATURA, MATURA, KDO BO TEBE LJUBIL?

Verjetno nihče, vseeno pa se bo treba nanjo pripravljati, ker je vstopnica za študij na fakultetah, akademijah in ostalih oblikah višje- in visokošolskega izobraževanja.
Tudi če tam omejitve vpisa ni, je pogoj za vpis zaključeno srednješolsko izobraževanje, katerega sestavni del je tudi matura. Realnost pa je (morda) na srečo taka, da je več ali manj celoten zadnji letnik srednje šole posvečen pripravam na ta tako imenovani zrelostni izpit.

Kako se torej na maturo čim bolje pripraviti in jo čim bolje tudi opraviti?
Že v rednem šolskem okviru potekajo intenzivne priprave na maturo – ker je tu udeležba seveda, kot pri vseh ostalih oblikah šolskih aktivnosti, obvezna, je tu o koristnosti skoraj brezpredmetno razpravljati. Če se boste temu vseeno poskušali na kakšen premeten način izogniti, bodite vsaj tako skrbni, da si priskrbite kakšne povzetke snovi, ki jih po navadi pripravijo predmetni učitelji, da bi svojim dijakom olajšali pripravo na maturo.

O pripravah na maturo se velja pozanimati pri starejših kolegih (predvsem tistih, ki so maturo dobro opravili), torej vprašati, kako so se na maturo pripravljali oni, kako so jo doživljali.

Na trgu je na voljo veliko literature za pripravo na maturo – to je lahko zelo uporaben pripomoček, sploh če vsebuje tudi stare pole maturitetnih testov in odgovore na vprašanja – tako lahko vidite, kako zgleda prav maturitetni test; vsa tovrstna literatura pa seveda ni enako kakovostna in zato se pred nakupom tovrstnih pripomočkov velja posvetovati s predmetnim učiteljem.

Izpostavil bi tudi pripravo na ustni del mature ali seminarsko/raziskovalno nalogo – to je edini del mature, ki je podvržen internemu (ocenjujejo ga učitelji, ki vas učijo ta predmet in ne zunanji ocenjevalci) ocenjevanju in ker se uspešnost učiteljev v dobršni meri ocenjuje tudi po uspehu njegovih dijakov na maturi, so višje ocene lažje dosegljive, kar velja izkoristiti in se na ta del mature še posebej dobro pripraviti.

Pri pripravah na maturo bodo prišle v poštev vaše organizacijske sposobnosti (če seveda obstajajo, če ne, si jih čim prej priučite!) – imejte že kmalu po začetku leta okviren časovni plan, kako boste tempirali svojo pripravo. Pretiravanje ni na mestu, niti ni potrebno, brez priprave pa (verjetno) vseeno ne bo šlo.

Bistveno pa je, da vas ni strah. Matura je le normalen zaključek izobraževanja v srednji šoli. Nič več in nič manj. Vi to zmorete!

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.