Ugodni prevozi

Če smo na tesnem z denarjem, je potrebno dobro razmisliti, kako bi čimbolj privarčevali in se vseeno odpravili na zaslužen oddih. Eno izmed ključnih vprašanj je prevozno sredstvo. S čim se bomo letos odpeljali na počitnice, da bo čimbolj ugodno?

Štopanje

Štopanje je relativno poceni in hiter način potovanja, ki se ga poslužujemo predvsem mladi, ki na pot nismo niti časovno niti krajevno vezani. Pomembno je, da se postavimo na primerno in dobro vidno mesto, kjer nam lahko avtomobili ustavijo. Zavedati pa se je potrebno, da je lahko takšno potovanje tudi nevarno, saj vozniku nikoli ne moramo popolnoma zaupati, zato obstajajo tudi načini, kako se zavarovati.

S kolesom!?

Drugi cenovno ugoden in hkrati zelo zdrav način je s kolesom na dopust, pri čemer moramo imeti na voljo zanesljivo kolo, ki nas ne bo pustilo na cedilu na prvem ovinku. Pomembno je tudi, da imamo dovolj kondicije, časa in volje, da se na ta način odpeljemo na želeno destinacijo.

Tudi z vlakom gre

Naslednja cenovno dokaj ugodna možnost je vlak, s katerim je potovanje vsekakor prijetno in tudi ugodno, še posebej, če se na pot odpravi večje število prijateljev, ki imajo skupinski popust. Potovanje z vozovnico InterRail je še posebej ugodno in omogoča potovanje po 30 evropskih državah, obenem pa ponuja tudi posebne cene in popuste v ponudbi pridruženih podjetij ter dodatne popuste ali brezplačne vstope v muzeje, znižane cene prenočevanj itd.

Najbolj udobno, ampak …

Potovanje z avtomobilom je glede na današnje visoke cene goriv relativno drag način transporta, vendar je, če se zbere večje število potnikov, morebiten najem kombija ali večjega osebnega avtomobila tudi ena izmed možnosti. Cena goriva in cestnin se porazdeli med več oseb, povrhu pa tak način prevoza omogoča izredno neodvisnost in fleksibilnost na poti, običajno je takšna pot tudi zelo zabavna.

 

Avtobusni prevoz

Lahko se odločimo tudi za avtobusni prevoz, pri čemer je spet vprašanje visokih cen goriv. Po drugi strani je tovrsten prevoz namenjen krajšim relacijam, saj kljub udobju in ugodju, ki ga ponujajo novi in bogato opremljeni avtobusi, po večurnem sedenju še tako udobna vožnja postane naporna.

 

Po zraku in vodi

Za daljše relacije je še vedno najbolj udobno vzeti letalo ali ladjo. Cene ladijskega prevoza so še dokaj sprejemljive, če potujemo kot palubni potnik, če pa želimo imeti še kabino, se cene že povečajo. Ponudba nizkocenovnih letalskih prevozov je precej zmanjšala ceno in čas potovanja. Pri letalskih transportih je iz stroškovnega vidika pomembno, ali je let direkten ali je potrebno vmesno prestopanje, kar ne samo podraži pot, ampak jo tudi časovno podaljša.

 

Kot vidimo, je možnosti veliko, glede na lokacijo, število potnikov, želeno udobje in finančno sprejemljivost pa se moramo še vedno sami odločiti in preračunati, kakšen način prevoza nam najbolj ustreza.

 

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.