Umrl je Roger Moore

Igralec, ki je posnel največ filmov o agentu 007

Filmski in televizijski igralec Roger Moore je bil najbolj prepoznaven po vlogi Jamesa Bonda v filmih o agentu 007, ki jo je igral med letoma 1973 in 1985. Pred tem je med letoma 1962 in 1969 igral Simona Templarja v televizijski seriji Svetnik in med letoma 1960 in 1961 Beauja Mavericka v seriji Maverick.

 

Moore se je rodil leta v Londonu kot sin policista. Pri osemnajstih, kmalu po koncu druge svetovne vojne, so ga vpoklicali v vojsko. Začel je kot oficir in zatem postal stotnik, kraljevi vojski je služil tudi v Zahodni Nemčiji. Obiskoval je igralsko akademijo v Londonu. Od leta 1945 je v filmih nastopal v manjših vlogah, od leta 1953 pa je igral v gledališčih na Broadwayu in v televizijskih nadaljevankah, od leta 1956 pa v gledališčih po Veliki Britaniji.

 

Mednarodno prepoznavnost je dosegel z vlogo Simona Templarja v televizijski seriji Svetnik. Leta 1973 je nasledil Seana Conneryja v vlogi Bonda v filmih o tajnem agentu 007 in posnel sedem filmov zapored – Živi in pusti umreti (1973), Mož z zlato pištolo (1974), Vohun, ki me je ljubil (1977), Operacija vesolje (1979), Samo za tvoje oči (1981), Octopussy (1983) in Od tarče do smrti (1985), kar je več, kot katerikoli drugi igralec, ki se je doslej preizkusil v vlogi znamenitega agenta 007. Ko je malo pred svojim 80. rojstnim dnevom dobil zvezdo na znamenitem hollywoodskem pločniku slavni, je med drugim povedal: “Žal sem se moral

upokojiti, kar se tiče Bondovih filmov. Dodal je: “Dekleta so bila vedno mlajša, jaz pa sem postajal prestar.” Zadnji film o Bondu je Moore posnel pri 57 letih.

 

Najbolj pa je, kot je leta 2007 povedal v intervjuju za AFP, užival ob snemanju filma Vohun, ki me je ljubil. “Mislim, da je bil Vohun, ki me je ljubil, najboljši, ali še bolje film, pri snemanju katerega sem najbolj užival.” Med njegovimi pomembnejši filmi sta še Mož, ki se je našel (1970) in Bullseye (1989). Moore je leta 2002 nastopil tudi v slovenski komediji Na svoji Vesni v režiji Saše Đukića in Francija Keka. Moore se je ravno takrat v sklopu svojega dela pri Unicefu mudil v Sloveniji ter pristal, da nastopi v filmu.

 

Angleška kraljica ga je zaradi njegovega humanitarnega angažmaja, predvsem v vlogi Unicefovega ambasadorja dobre volje, že konec 90. let minulega stoletja povzdignila v viteški stan, nato pa povišala v viteza poveljnika. Na lastno prehojeno pot filmskega zvezdnika se je leta 2014 ozrl v knjigi Last Man Standing: Tales from Tinseltown, v kateri je svojo igralsko kariero opisal kot izpolnjeno in izpopolnjeno prav po zaslugi vlog, v katerih je igral Bonda.

 

Poročen je bil štirikrat, v tretjem zakonu sta se mu rodila sinova ter hčer. V 90. letu je danes po kratkemu boju z rakom umrl v Švici.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.