UNIVERZA BERE HLAPCE

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani in Študentski svet Univerze v Ljubljani se jutri, 9. maja 2012, pridružujeta 12-urnemu bralnemu maratonu Hlapcev Ivana Cankarja, ki ga bodo pod imenom Univerza bere Hlapce na Trgu republike.

Nasproti slovenskega parlamenta bodo maraton ponovno priredili študentje  Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Študentje AGRFT so prvi 12-urni bralni maraton Hlapcev pripravili v četrtek, 3. maja 2012, pri tokratnem branju se jim bodo pridružili študentje vseh ostalih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Svojevrstna kulturna manifestacija ima po besedah organizatorjev več namenov: lahko je razumljena kot nasprotovanje predlaganim vladnim ukrepom, lahko je razumljena kot izraz vsesplošnega nezadovoljstva v državi, kot skrb za prihodnost ali budnica narodu. Organizatorji si sicer najbolj želijo, da si dogodek vsak izmed udeležencev interpretira po svoje.

 

Ana Pleško, predsednica ŠOU v Ljubljani: »V ŠOU v Ljubljani se pridružujemo akciji študentov AGRFT, saj verjamemo, da je sporočilo dramskega dela  – ne odpovedati se svojim idejam, ciljem, načelom in se ne pustiti podrediti – v trenutnih razmerah še kako aktualno. Predlagani varčevalni ukrepi bodo pustili posledice na več področjih naše družbe in bodo prizadeli tudi tiste, ki za nastale razmere niso odgovorni – mednje spadamo tudi študenti. Za mlade kot nosilce družbenega razvoja in napredka je še posebej pomembno, da nismo pasivni, ampak da družbo soustvarjamo in smo do nje tudi odgovorni. Ne glede na to, ali ukrepe razumemo kot ostre, mile ali kot kompromis, bodo kot celota poslabšali dostopnost do študija in otežili naše osamosvajanje. V ŠOU v Ljubljani prav tako nasprotujemo kakršnim koli rezom v visoko šolstvo in znanost, ki niso nastali na podlagi poglobljenih analiz in širše razprave med vsemi deležniki, saj lahko že najmanjši nepremišljen poseg na ti dve področji povzroči veliko in dolgotrajno škodo.«

 

Tanja Knific, predsednica ŠS UL: »Prihodnost je za vse študente in za vse tiste, ki bi to še radi postali, z vidika kakovosti in dostopnosti študija ter z vidika trga dela v naši državi vse prej kot rožnata. Študenti verjamemo, da sta znanost in izobraževanje ključnega pomena za prihodnost naše države. Visoko šolstvo kot domovanje znanosti je integralni in vitalni del družbe; je temelj za razvoj in obči družbeni, tehnološki in gospodarski napredek. Dolgoročna gospodarska rast je možna le ob napredku znanosti. Na drugi strani je družbeni napredek z vidika človekovih pravic, moralnosti in zagotavljanja javnih dobrin neposredna posledica razvoja humanističnih in družboslovnih ved. Znanosti in izobraževanja zaradi njune kompleksnosti ni moč podrediti trgu, optimalno pa se lahko razvijata le ob spoštovanju avtonomije univerz. Visoko šolstvo si mora prizadevati za celostno obravnavo študenta kot osebe, ne le za faktografsko znanje in izkušnje, temveč tudi za oblikovanje človeka, ki se zaveda odgovornosti do družbe in svojih državljanskih dolžnosti. Ker na vse to opozarja branje Hlapcev, se Študentski svet Univerze v Ljubljani pridružuje akciji, ki jo organizira AGRFT.«

 

12-urni bralni maraton Univerza bere Hlapce se bo na Trgu republike, nasproti slovenskega parlamenta, začel ob 8.00 in bo trajal do 20.00.

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.