Potovalna lekarna

Ko se odpravljamo na počitnice ali potovanje, naj bo obvezen del prtljage tudi potovalna lekarna. Poleg osnovnih sredstev prve pomoči sodijo v potovalno lekarno tudi zdravila in drugi izdelki, ki lahko olajšajo morebitne težave na poti.

Potovalna slabost, alergije, opekline, piki žuželk, okužbe, prebavne težave, povišana temperatura in poškodbe so le nekatere težave, ki se nam najraje pojavijo tedaj, ko to najmanj želimo. Lažje nam bo, če bomo imeli pri roki kakšno zdravilo za lajšanje tistih težav, pri katerih ni nujno poiskati zdravniške pomoči.

Protibolečinsko

Nujno je, da vaša lekarna vsebuje analgetike oz. antipiretike za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin (Lekadol, Naklofen ali Nalgesin), proti želodčnim težavam (Rupurut, Ranital ali Ultop) ter prašek za nadomeščanje soli, če pride do dehidracije. Zelo pomembni so tudi antibiotiki; najbolje je vzeti takšne, ki jih že poznate in so zelo širokega spektra, pokrivajo torej več bakterijskih okužb hkrati. Nujno je potrebno poskrbeti tudi za kožo, zato je potrebno s sabo vzeti zaščitne kreme, sredstva za sončenje s seveda koži primernim zaščitnim faktorjem. Prav pride tudi krema proti alergijam na pike insektov ali druge dražeče snovi, kot je na primer Fenistil gel. Posebno pozornost je treba nameniti driskam, ki so najpogostejše težave na potovanjih. Medicinsko oglje, kapsule proti driski in oralna rehidracijska sol za lajšanje težav pri driski so dobra izbira. Najbolj uporaben je nedvomno Linex.

 

Ko te piči

Najpomembnejša so sredstva, repelenti, ki nas ščitijo pred komarji, klopi in ostalimi insekti. V odročnih krajih uporabljajte repelente z vsaj 30-odstotno vsebnostjo snovi DEET. Prav pridejo tudi pripomočki za oskrbo odrgnin in manjših ran. Zelo uporabna so sredstva za dezinfekcijo, raztopina joda ali infekcijski robčki ter razna druga razkužilna sredstva.

Ostala zdravila glede na težave, ki se vam lahko pojavijo: slabost in bruhanje (tablete proti slabosti in bruhanju pri vožnji z avtomobilom, avtobusom, ladjo ali letalom), prehlad in boleče grlo (antiseptik za usta in žrelo, kapljice za nos), težke in otekle noge (mazilo ali gel za boleče in otekle noge).

 

Formalnosti štejejo

Preden sestavimo svojo priročno lekarno, preverimo, da zdravilom ni potekel rok trajanja. Vedno preverite na ovojnini odtisnjen datum, do kdaj so zdravila še uporabna, na pot pa jih vzemite v originalni embalaži skupaj z navodili za uporabo. Seveda ne pozabimo s seboj vzeti zdravil, ki nam jih predpiše osebni zdravnik in jih moramo redno jemati, in veljavne kartice zdravstvenega zavarovanja ali zdravstvenega zavarovanja v tujini. V nekaterih državah ob prehodu državne meje zahtevajo posebno potrdilo o jemanju zdravil. Kadar potrebujemo s seboj narkotike in podobna zdravila, je prav, da imamo s seboj tudi pismo našega zdravnika, po možnosti prevedeno v jezik države, v katero potujemo. Takšno pismo naj imajo s seboj tudi diabetiki, ki si vbrizgavajo inzulin in s seboj nosijo ampule ter set za injiciranje.

 

Kaj pravi statistika?

Po podatkih nekaterih študij na potovanjih zboli več kot polovica dopustnikov. Pri večini težav si lahko pomagajo sami, okoli pet odstotkov jih potrebuje zdravniško pomoč in le odstotek jih ostane v bolnišnici. Med vzroki smrti je na prvem mestu malarija. Zato se je dobro pred potovanjem v malarična območja oglasiti na Inštitutu za varovanje zdravja, kjer vam bodo svetovali, kako se ustrezno zaščititi s preventivnimi zdravili glede na področje, kamor potujete (Doksiciklin, Paludrin, Nivaquine, Malarone, Lariam).

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.