Univerze v težavah

Ljubljanska in druge univerze so zaradi neustreznega financiranja po mnenju rektorja Univerze v Ljubljani Ivana Svetlika v kritični situaciji. Večina sredstev gre samo še za plače zaposlenih in pokrivanje stroškov, medtem ko ga za razvoj ni. V težavah je nekaj ljubljanskih fakultet, med njimi tudi FDV, ki ji grozi nelikvidnost in odpuščanje.

 

Kot je na novinarski konferenci poudaril Svetlik, ljubljanska in druge javne univerze zdaj izvajajo 20 odstotkov več študijskega programa, kot so ga na začetku bolonjske reforme, izvajajo ga s šest odstotkov manj zaposlenih in s samo okoli osem odstotkov več sredstvi. “Za razvoj ne ostaja praktično nič več denarja, razen na posameznih segmentih, kjer so uspele nekatere članice ohraniti nekaj tržne dejavnosti,” opozarja Svetlik in dodaja, da se od leta 2012 obseg sredstev za visoko šolstvo vsako leto zmanjšuje za določen odstotek. Vsako leto je tudi zahteva po zmanjšanju števila zaposlenih za en odstotek tako kot v javnem sektorju.

 

Kakšno stanje bo na univerzi v letu 2015, po rektorjevih besedah nihče ne ve, saj zaenkrat na mizi nimajo ničesar razen ustnih obljub pristojnega ministrstva, da ne nameravajo še nadalje zniževati sredstev za visoko šolstvo. O težavah na fakulteti za družbene vede je spregovoril dekan Bojko Bučar. “Temeljni problem je stalno zniževanje sredstev za pedagoško dejavnost. Od leta 2011 so se ta sredstva znižala na 40 odstotkov, kar pomeni, da na FDV ne moremo več izvajati pedagoškega procesa tako, kot je bil zamišljen,” je opozoril Bučar. Na FDV ugotavljajo, da imajo približno devet rednih profesorjev preveč in ker nimajo več kje privarčevati, se bo to po njegovih navedbah poznalo na številu zaposlenih oz. odpuščanju. Bučar upa, da se to ne bo zgodilo, ker bodo sprejeli vse mogoče ukrepe. Na FDV bolj računajo na “neke mehke prehode upokojevanja in podobne zadeve, s čimer bi uspeli sanirati to stanje”.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.