Univerziada Torino 2007

Univerziada je mednarodno večdisciplinsko športno tekmovanje, ki ga od leta 1959 prireja Mednarodna univerzitetna športna zveza. Letošnja zimska univerziada je potekala od 17. do 27. januarja v italijanskem Torinu, na njej je sodelovala tudi slovenska študentska reprezentanca. Hkrati mineva letos tudi 20 let od poletne univerziade v Zagrebu, ki si jo je verjetno marsikdo zapomnil po simpatični maskoti – veverici Zagi.

Začetki in zgodovina
Univerziada izvira iz Italije in je zamisel gospoda Prima Nebiola. Po obisku mednarodnega tedna univerzitetnega športa v Parizu leta 1957 je dobil zamisel za športno tekmovanje za študente, ki bi vključevalo različne discipline in bi bilo podobno olimpijskim igram. Tako je leta 1959 izkoristil priložnost in v Torinu organiziral prvo takšno tekmovanje, ki so ga poimenovali univerziada. Postala je pravi športno-kulturni dogodek, ki se organizira vsaki dve leti v različnih državah ter je drugo najpomembnejše mednarodno tekmovanje takoj za olimpijskimi igrami. Poletno univerziado sestavlja trinajst standardnih športov, zimsko pa sedem. Ob tem lahko organizator izbere še nekaj dodatnih disciplin.

Slovenija na univerziadah sodeluje od leta 1995. Na zadnjih šestih zimskih univerziadah je sodelovalo več kot 350 slovenskih športnikov in osvojilo skupno 54 medalj, od tega 19 zlatih, 20 srebrnih in 15 bronastih.

Prizorišče
Z otvoritveno slovesnostjo v športnem centru PalaOlimpico se je pričela že 23. zimska univerziada. Dogajanje je bilo postavljeno v Torino in pet okoliških krajev: Bardonecchia, Cesana Sansicario, Pinerolo, Pragelato in Torre Pellice. Ta razdrobljenost pa je žal s sabo prinesla kar nekaj problemov in nevšečnosti tako za organizatorje kot za tekmovalce. Tudi slabe snežne razmere so povzročale kar nekaj težav, med drugim več prekinitev tekem in popolno odpoved smuka!

Udeležba in rezultati
Zbralo se je 1906 športnikov iz 52 držav, iz Slovenije je prišla nekaj več kot 70-članska ekipa študentov, študentk in spremljevalcev. Naše barve so zastopali v disciplinah alpsko smučanje, deskanje na snegu (snowboarding), smučarski skoki, nordijska kombinacija, tek na smučeh ter v umetnostnem in hitrostnem drsanju. Tudi tokrat pa nismo sodelovali v hokeju in curlingu.

Naši so po pričakovanjih najbolj blesteli v alpskem smučanju (7 medalj) in deskanju na snegu (2 medalji). V nordijski kombinaciji je trojka Mitja Oranič, Rok Rozman in Rok Zima zasedla odlično drugo mesto, pri smučarskih skokih pa sta imeli Maja Vtič in Monika Pogladič precej smole, saj sta s četrtim in petim mestom za las zgrešili stopničke. Letos se je – poleg leta 1999 – drugič zgodilo, da v smučarskih skokih nismo odnesli medalje. A kljub temu lahko rečemo, da so se naši tekmovalci in tekmovalke ponovno zelo dobro odrezali, kajti domov so prinesli skupno kar 10 medalj (1 zlata, 5 srebrnih ter 4 bronaste).

Novim igram naproti
In naprej? Letos nas čaka še poletna univerziada, ki se bo od 8. do 17. avgusta odvijala v Bangkoku na Tajskem, čez dve leti pa še univerziadi v Beogradu (Srbija) in Harbinu (Kitajska). Kot marsikdo že ve, je bila med kandidatkami za zimsko olimpiado leta 2011 tudi Slovenija z Mariborom. Kljub temu, da je po mnenju predstavnika Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) Maribor izpolnjeval vse pogoje, je 16. januarja izvršni odbor Mednarodne športne zveze (FISU) žal izbral turški Erzurum, letna univerziada pa bo potekala v kitajskem mestu Shenzhen. Kljub temu ostaja upanje za prihodnost. Morda se nam sreča nasmehne že leta 2013?

Za konec bi se za sodelovanje rad zahvalil generalnemu sekretarju Slovenske univerzitetne športne zveze gospodu Matjažu Pečovniku ter fotografu Alešu Fevžerju.

Zanimivost
Do danes je bilo največje število udeležencev (7816 športnikov) zabeleženo na igrah v turškem Izmirju, medtem ko je v korejskem Daeguju leta 2003 bilo zabeleženo največje število sodelujočih držav (174)!

Dobitniki medalj v Torinu 2007:
Ime PRIIMEK Disciplina Uvrstitev
Rok MARGUČ SB VELESLALOM – M 1. mesto
Žan KOŠIR SB VELESLALOM – M 2. mesto
Petra ROBNIK SUPER-G – Ž 3. mesto
Petra ROBNIK KOMBINACIJA – Ž 2. mesto
Urška RABIČ KOMBINACIJA – Ž 3. mesto
Ana KOBAL VELESLALOM – Ž 2. mesto
Alenka KÜERNER SLALOM – Ž 3. mesto
Petra ROBNIK SLALOM – Ž 3. mesto
ekipa Mitja ORANIČ, Rok ROZMAN, Rok ZIMA NORDIJSKA KOMBINACIJA K95/3x5km 2. mesto
Matic SKUBE SLALOM – M 2. mesto

Bojan Kotur

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.