Urbana – kartica mestnega prometa

Photo of a woman driving in the bus and paying for a ticket with smart phone
Foto: Maca and Naca iz iStock

Kot študentje se boste vsakodnevno srečevali s prevozom do fakultete in po Ljubljani. Večina vas bo uporabljala mestni potniški promet, ki vas pripelje do vseh fakultet, centra mesta in ponudnikov študentske prehrane.

Ljubljanski potniški promet (LPP) je v lanskem letu uvedel enotno mestno kartico Urbana, ki uporabnikom omogoča plačevanje na vseh linijah mestnega avtobusnega prometa. Z njo lahko plačate tudi vožnjo z vzpenjačo na Ljubljanski grad ter parkirnino na nekaterih parkiriščih v Ljubljani. Z uvedbo enotne mestne kartice je bil uveden sodoben elektronski plačilni sistem, ki ukinja plačevanje z gotovino in žetoni ter omogoča brezplačno prestopanje na linijah mestnega prometa v roku 90 minut od plačila prve vožnje.

VREDNOSTNA URBANA
Uporabnikom sta na voljo dve različni kartici. Vrednostna kartica Urbana je rumena in nadomešča žetone ter gotovino. Na njej ni zapisano uporabnikovo ime, zato je prenosljiva. Kupiti jo je mogoče na Urbanomatih in vseh ostalih prodajnih mestih. Nanjo uporabnik naloži dobroimetje v vednosti do 50 €. Napolnim jo lahko na Urbanomatih ali pa na ostalih prodajnih mestih (več o prodajalnah najdete na naslovu www.jh-lj.si/holding/urbana/).

TERMINSKA URBANA
Terminska kartica Urbana je zelena in nadomešča vse vrste mesečnih vozovnic. Na njej je zapisano uporabnikovo ime in ni prenosljiva. Terminsko kartico je mogoče kupiti le na potniških blagajnah LPP in na Avtobusni postaji Ljubljana, kjer uslužbenec nanjo zapiše pravico do uporabe posamezne vrste mesečne vozovnice. Študentom tako ob predložitvi potrdila o šolanju in osebnega dokumenta na terminsko Urbano zapiše pravico do uporabe šolske mesečne vozovnice. Poleg mesečne vozovnice lahko na terminsko Urbano nalagate tudi dobroimetje v višini do 50 €. Za izdajo tako terminske kot tudi vrednostne Urbane boste ob prvem nakupu odšteli 2 €.

URBANOMATI
Na Urbanomatih je mogoče polniti terminske in vrednostne Urbane, kupovati mesečne vozovnice in preverjati stanje dobropisa ter mesečne vozovnice. Plačujemo lahko z gotovino in plačilnimi karticami Diners, BA Maestro ter Mastercard.

VALIDACIJA IN KONTROLA
Ob vstopu na avtobus morajo uporabniki svojo Urbano validirati na enem od dveh validatorjev ob vozniku. Če kartice nimate s seboj, lahko vožnjo plačate tudi preko mobilnega telefona (Moneta). Med vožnjo lahko do vas pristopi tudi kontrolor, ki od vas zahteva Urbano in osebni dokument, če gre za terminsko.

IZGUBLJENA ALI UNIČENA URBANA
Če Urbano izgubite, vam jo ukradejo oziroma so se pojavile težave pri polnjenju ali pa trganju vrednosti, pokličete brezplačno telefonsko številko 080 60 77, kjer operaterju sporočite osebne podatke, številko Urbane in opišete dogodek. Vrednost izgubljene, uničene ali ukradene terminske Urbane (zelene) vam ob tem prenesejo na novo kratico.

Cena šolske meseče vozovnice: 17 €*
Cena vožnje, z možnostjo prestopanja: 0,80 €
*Ker Mestna občina Ljubljana v študijskem letu 2010/11 ne bo več subvencionirala mesečnih vozovnic za dijake in študente, ki ne prihajajo iz Ljubljane, se lahko zgodi, da bo cena šolske mesečne vozovnice zanje znašala 34 €. Glede subvencije so študentske in dijaške organizacije še v dogovarjanju z različnimi ministrstvi.

Prodajna mesta Urbane
MESTO PRODAJA POLNJENJE
Urbanomati vrednostne vrednostne in terminske
LPP – Celovška cesta 160 vrednostne in terminske vrednostne in terminske
LPP – Slovenska cesta 56 vrednostne in terminske vrednostne in terminske
Trafike Tobačna 3dva vrednostne vrednostne in terminske
Trafike Delo Prodaja vrednostne vrednostne in terminske
Turistično-informacijski centri vrednostne vrednostne in terminske
Mercator – izbrane prodajalne vrednostne vrednostne in terminske
Skupna blagajna JHL vrednostne vrednostne in terminske
Avtobusna postaja Ljubljana vrednostne in terminske vrednostne in terminske

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.