Ustanavlja se evro-sredozemska univerza

Naša država si v zadnjih letih prizadeva za ustanovitev evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji. Ta naj bi postala stičišče evropske, islamske in drugih kultur v sredozemskem prostoru…

Svečani podpis Listine za ustanovitev 9. junija
Podlage za ustanovitev univerze, ena od njih je tudi Listina za ustanovitev, ki jo bodo 9. junija letos podpisovale univerze, ki želijo soustanoviti evro-mediteransko univerzo, pripravlja Center EMUNI, Univerzitetni center za evro-sredozemske študije. Na svečani junijski dogodek, ki bo potekal pod pokroviteljstvom predsednika vlade Janeza Janše, bodo povabljeni visoki predstavniki političnega in akademskega sveta evro-sredozemskega partnerstva, kar nekaj evropskih komisarjev, predsednik evropske komisije José Manuel Barroso ter vodja arabske lige Amre M. Moussa. To bo prva faza, kasneje se bodo pripravile ustrezne pravne podlage, da bo univerza postala subjekt mednarodnega prava. Drugi ustanovitveni del – sprejetje statuta – pa naj bi se odvil v naslednjih šestih mesecih. Pri tem je po besedah Nade Trunk Širca, direktorice centra EMUNI, sedež univerze predviden v občini Piran, v Portorožu, in sicer v prostorih sedanjega Dijaškega doma, dislocirana enota pa v Novi Gorici, v Vili Rafut, ki je edina stavba v tem delu Evrope, ki je zgrajena v arabskem stilu.

V prvem letu trije ali štirje študijski programi
V študijskem letu 2008/09 naj bi študentom ponudili tri do štiri študijske programe, ki so že akreditirani na obstoječih domačih oziroma tujih univerzah. Kateri programi se bodo izvajali, bo znano do konca junija 2008. Vsi se bodo vsaj v 40 % izvajali v Sloveniji, pri vsakem programu pa bodo sodelovale vsaj tri univerze, od tega vsaj ena iz držav južnega partnerstva.

Sodelovanja in preimenovanja
Govora je bilo tudi o tem, da naj bi se Univerza na Primorskem preimenovala v Evro-sredozemsko univerzo, EMUNI pa bi postal njena članica, in sicer fakulteta za evro-sredozemske študije, pod okriljem katere bi se izvajali tudi vsi podiplomski študijski programi UP. Trunk Širčeva, ki meni, da je projekt EMUNI zelo dober in da lahko pomembno prispeva k uveljavljanju Slovenije v evro-mediteranskem prostoru in tudi v internacionalizaciji slovenskega visokega šolstva, pojasnjuje, da bi o preimenovanju Univerze na Primorskem morali odločati njeni organi. Center EMUNI je ustanovila Vlada RS z namenom, da vzpostavi podlage za ustanovitev mednarodne evro-sredozemske univerze in da zagotovi začetek delovanja te univerze. O kakršnemkoli drugačnem položaju Centra EMUNI bi torej morala odločati vlada RS. Trenutno pa EMUNI preko začetih projektov sodeluje z vsemi univerzami v Sloveniji, razen z Univerzo v Ljubljani. Predstavniki slovenskih visokošolskih in raziskovalnih zavodov so celo člani njegovih organov.

Martina Srblin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.