V Klubu študentov Kranj nadaljujejo s subvencioniranjem cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu

Klub študentov Kranj (KŠK) nadaljuje z akcijo delnega subvencioniranja cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu, ki bo trajala do 30. januarja 2010. V Kranju je obolevnost za klopnim meningoencefalitisom visoka, zato želijo v KŠK-ju opozoriti na nujno potrebo po preventivni zaščiti in ustrezno precepljenost, ki jo zagotavlja prejetje vseh treh odmerkov cepiva.

Klopni meningoencefalitis je resna in nevarna bolezen, ki jo lahko povzroči vbod okuženega klopa. Virusna bolezen osrednjega živčevja lahko pusti trajne posledice, v skrajnem primeru lahko povzroči tudi smrt. Tveganju obolelosti za klopnim meningoencefalitisom so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin. Še posebej tisti, ki se veliko gibajo v naravi, ali so pri svojem delu ali pouku neposredno izpostavljeni nevarnosti okužbe. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je obolevnost za klopnim meningoencefalitisom najvišja na Koroškem in v kranjski regiji. Leta 2008 se je v Kranju število prijav klopnega meningoencefalitisa povzpelo na kar 63 (leta 2007 je bilo prijavljenih 44 primerov), incidenca pa je znašala 31,4.

Pred klopnim meningoencefalitisom se je možno zaščititi z repelenti in ustreznimi oblačili, ki pokrivajo veliko kože, ko se odpravimo v naravo. Še vedno pa je najuspešnejša zaščita pravočasno cepljenje v pravilnih razmakih. Strokovnjaki priporočajo, da se zaščitimo v obdobju, ko klopi niso aktivni, se pravi v jeseni ali pozimi. Za ustrezno precepljenost oziroma zaščito pa je nujno prejetje treh odmerkov cepiva, ki sestavljajo osnovno shemo cepljenja. Kasneje se zaščita obnavlja s poživitvenimi odmerki.

Klub študentov Kranj je spomladi pričel z akcijo delnega subvencioniranja cepljenja za svoje člane, ki bo podaljšana do 30. januarja 2010. Člani Kluba lahko tako na Info točki kluba (Gregorčičeva 6, Kranj) prejmejo dva kupončka za subvencionirano cepljenje, pri čemer en odmerek cepiva trenutno (cena cepiva se lahko spremeni ob vsaki dobavi cepiva) znaša 22,90 €. Po predhodnem telefonskem naročilu na telefon (04) 2017100, cepljenje opravijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj.

Z akcijo želijo v Klubu študentov Kranj opozoriti na nujno potrebo po zaščiti pred klopnim meningoencefalitisom ter opozoriti, da je za ustrezno precepljenost nujno prejetje treh odmerkov cepiva, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki. Vodja Enote za epidemiologijo nalezljivih bolezni v ZZV Kranj Andreja Krt Lah, dr. med., spec. javnega zdravja podpira nadaljevanje akcije, ki jo izvaja Klub študentov Kranj: »Veseli nas, da so se v Klubu študentov Kranj odločili za nadaljevanje akcije in tako študente spodbudili k cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu, ki je res edina ustrezna zaščita. Klopni meningoencefalitis na zdravju posameznikov lahko pusti resne in trajne posledice, zato je priporočljivo za vse, ki živijo na ogroženih področjih oziroma se veliko gibajo v naravi. Seveda pa se je potrebno zavedati, da ustrezno zaščito zagotavlja prejetje vseh treh odmerkov cepiva po običajni cepitveni shemi, ki jo kasneje obnavljamo s poživitvenimi odmerki.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.