V Parizu se je zaključil Vrh mladih

V Parizu se je zaključil Vrh mladih – Za kakovostna delovna mesta za mlade, ki je potekal med 11. in 13. novembrom 2013, in na katerem so predstavniki mladih iz celotne Evropske unije pripravljali priporočila za oblikovanje zaposlitvenih politik, ki bodo prispevala k znižanju brezposelnosti mladih in zagotovila kvalitetne zaposlitve za mlade.

 

Delegacija Vrha mladih, med katerimi je bila tudi predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc, se je pred pričetkom medvladne konference na temo zaposlovanja mladih, ki je v Parizu potekala včeraj, srečala s francoskim predsednikom Hollandom in mu predstavila priporočila mladih za evropske voditelj, o čemer smo poročali že včeraj.

 

Po zaključku medvladne konference se je s predstavniki mladih sestal evropski komisar pristojen za zaposlovanje, socialne zadeve in ključevanje Lazslo Andor in jih seznanil z dogajanjem in dogovori s konference. Ocena predstavnikov mladih je, da včerajšnje srečanje evropskih voditeljev držav članic ni bilo v ničemer revolucionarno. Še več, čutiti je pomanjkanje politične volje za implementacijo sheme Jamstva za mlade, ki je očitno ne bodo izvajali v vseh državah članicah EU. Kot pozitivno se ocenjuje zahtevo evropskih institucij, da morajo države, ki bodo želele črpati sredstva za izvajanje sheme, nacionalne programe predstaviti do decembra, kar bo zagotovo pospešilo postopke in pripravo programov.

 

Po pregledu stanja na področju priprav programov izvajanja sheme Jamstva za mlade po posameznih državah članicah EU mladi ugotavljamo, da je večina ukrepov starih oz. takšnih, ki se že izvajajo. Inovativnih pristopov ali volje, da se na področju zaposlovanja mladih naredi korak naprej je bistveno premalo je bila končna ocena Vrha mladih.

 

Na Mladinskem svetu Slovenije se strinjamo z oceno, da pariška konferenca o zaposlovanju mladih, glede na predhodnico, ki je junija potekala v Berlinu, ni prinesla ničesar novega. Obžalujemo, da so bili pozivi za povečanje sredstev na ravni EU, ki bi bila namenjena za shemo Jamstvo za mlade preslišani. Prav tako se voditelji držav članic in EU niso ukvarjali z našimi zahtevami po kvalitetnih delovnih mestih za mlade.

 

Upamo, da bo Slovenija na tem področju delovala v skladu z včerajšnjim nastopom predsednice vlade Alenke Bratušek, ki je na konferenci izpostavila potrebo po močnejšem povezovanju in sodelovanju z mladimi in mladinskimi organizacijami pri pripravi ukrepov za zaposlovanje mladih. Sodelovanje že obstaja, želimo pa si, da ministrstva in uradniki mladih ne bi le poslušali, ampak bi nas tudi bolje slišali in v večji meri upoštevali.

 

Naslednje srečanje evropskih voditeljev na temo zaposlovanja mladih bo aprila 2014 v Rimu. Na Mladinskem svetu Slovenije bomo do aprila budno spremljali razvoj dogodkov na evropski in nacionalni ravni, ter vseskozi zahtevali konkretnejše pristope in odgovore na naše pobude.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.