V tujino po popuste

Poletje je že tu in čas potovanj ter dopustov se nam vse bolj približuje. Ker pa je študentski žep večkrat plitev, se trudimo, da pridemo čim ceneje skozi, zato je tudi dobro, da poznamo, kakšni popusti so nam na voljo v tujini.

Načeloma lahko za določene storitve ali artikle študentske popuste uveljavljamo kar z našo študentsko izkaznico, še boljše pa je, da si uredimo katero izmed izkaznic, ki nam omogoča koriščenja študentskega popusta v tujini. Obstaja več kartic, s katerimi si zagotovimo, da bomo malo ceneje plačali določeno storitev ali izdelek, najbolj razširjeni pa sta ISIC in IYCT.

 

ISIC ali mednarodna študentska izkaznica, je kartica, ki nudi marsikatero ugodnost in popust. Kamor koli greste, bodite pozorni na ISIC logotip, ki napoveduje popuste po celem svetu. ISIC kartico popustov si lahko pridobite dijaki in študenti. Potrebujete sliko, dokazati morate status študenta oz. dijaka, pri sebi morate imeti osebni dokument, stane pa le 12 EUR. S to izkaznico boste plačali nižje vstopnine za muzeje in študentske klube, si ceneje ogledovali različne znamenitosti, se po nižji ceni vozili z javnimi prevoznimi sredstvi, kupovali ugodnejše smučarske vozovnice in podobno. ISIC omogoča več kot 40.000 popustov po vsem svetu, uporablja jo skoraj 5 milijonov študentov, velja pa v več kot 120 državah sveta.

 

Podobne popuste kot ISIC omogoča tudi IYTC, mednarodna mladinska izkaznica, ki je namenjena vsem, ki so mlajši od 26 let. Na hrbtni strani izkaznice je znak Countdown, s katerim lahko uveljavljate 10 do 25 odstotkov popusta. Za pridobitev potrebujete osebni dokument, fotografijo in 12 evrov. Izkaznici lahko izdelate osebno v potovalni agenciji STA Ljubljana in STA Koper, ISIC izkaznico pa tudi na drugih prodajnih mestih po celi Sloveniji. Lahko pa jo naročite tudi preko interneta.

Ej!KArtici sta namenjeni vsem mladim, ne glede na to, ali imate študentski status, sta uporabni v več kot 40 evropskih državah in uporabljajo ju že več kot 4 milijoni študentov po celem svetu. Omogočata več kot 100.000 popustov na najrazličnejših prostočasnih področjih, koristite lahko popuste za prevoze, potovanja, prenočišča, restavracije, kulturne dogodke, zabavo, šport, rekreacijo, na izdelke v določenih trgovinah, za različne storitve, dodatno izobraževanje in tečaje. V Sloveniji je mladim na voljo tudi partnerska kartica SŽ-EURO.

Kartici omogočata tudi, da ste vedno na tekočem glede kulturnih in drugih dogodkov, obenem pa zagotavljata sodelovanje v številnih Ej!KArtica projektih in natečajih, poletnem taboru in dogodkih.

 

Sanda Gajsar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.