»Več kot narava«

Zaključil se je Startup vikend: »Več kot narava«, ki je potekal na Biotehniški fakulteti, Univerze v Ljubljani. To je bil že tretji dogodek take vrste, organiziran s strani ekipe Biostartup, ki jo sestavljajo študentje Univerze v Ljubljani (UL) in je svoje delovanje posvetila promociji podjetništva med mladimi, s poudarkom na naravoslovnih tematikah.

Udeleženci, pretežno študentje UL, so s pomočjo strokovnih mentorjev, podjetnikov in akademikov razvijali svoje poslovne ideje, ki so na kakršenkoli način povezane z naravo in naravnim. Približno 40 udeležencev, ki so se razdelili v 6 ekip, je na zaključni prireditvi pred komisijo predstavilo svoje ideje. Zmagala je ekipa Nature bond, ki je predstavila rastline za katere ni potrebno skrbeti. Intenzivni tridnevni podjetniški dogodek se je začel v petek popoldne, z uvodnimi nagovori izbranih gostov in predstavitvenim motivacijskim videom Startup iniciative Slovenija​. Po krajši predstavitvi poteka vikenda in sprejemom zamudnikov so sledile predstavitve idej, t.i. pitchi udeležencev. Predstavljenih je bilo 13 idej, nekatere med njimi bo bile predstavljene kot odgovor na izzive slovenskih podjetij (Etol, d.o.o.; Mojačokolada.si in Varissh, d.o.o.).

Vse med njimi niso uspele prepričati ostalih udeležencev, da bi se lotili njihove realizacije, tako da se je na koncu oblikovalo 6 interdisciplinarnih ekip, vsaka s svojo idejo.

Takoj, ko so udeleženci sestavili ekipo, so začeli z razvijanjem, preoblikovanjem in v nekaterih primerih tudi totalno zamenjavo idej oziroma rešitev. Vodenje ekip je potekalo pod budnim nadzorom dr. Aleša Kuharja​, agrarnega ekonomista in profesorja na Biotehniški fakulteti ter Mateja Stevanoviča iz Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, ki sta predstavljala mentorsko jedro startup vikenda. Po začetnem spoznavanju in ugotavljanju kompetenc posameznikov je sledil “brainstorming” o izbiri materialov, načinov realizacije in iskanje ciljnega trga, ki je potekalo do poznih nočnih ur. Sobotni program se je začel z zborom in motiviranjem ter prebujanjem udeležencev. kasneje so se jim pridužili mentorji iz uspešnih slovenskih podjetij in podjetnega podpornega okolja (WoodWay, Hood Burger, Etol d.o.o., Pomurski tehnološki park, Zavod Mladi podjetnik, Enolyse). Za krajši premor med delom, je poskrbela predstavitev pivovarne Varissh in načina varjenja njihovega piva ter druženje ob pikniku.

Po neformalnem druženju so ekipe nadaljevale z delom na idejah. Nadobudne ekipe so se odločile za testiranje svojih izdelkov med potencialnimi potrošniki, kjer so dobili prve konkretne odzive in komentarje o svojem izdelku, kar jim je pomagalo pri nadalnjem razvoju ideje. V nedeljo so skupine dokončale razvoj izdelkov in se skupaj z mentorji pripravljale na svojo predstavitev pred strokovno komisijo v sestavi mag. Lidija Honzak ​(LUI), Gregor Sakovič ​(NLB Center inovativnega podjetništva), Aleš Pustovrh (ABC Accelerator), Iztok Lesjak (​Tehnološki park Ljubljana) in Simona Rataj ​(GZS). Po zelo interaktivnih predstavitvah in dolgem odločanju komisije je tesna zmaga pripadla ekipi Nature bond v sestavi Julija Jakopin​, Gašper Grubelnik, Alenka Žnidarčič​, Matija Del Negro​, David Cvetko in Marko Vuleta. ​Ekipa je predstavila idejo o rastlinah za katere ni potrebno skrbeti. Uporabili so tehnologijo gojenja rastlin v sterilnih in zaprtih pogojih, ki v kombinaciji z lesenim ohišjem in modernim dizajnom ponuja inovativno dekoracijo, ki hkrati eliminira potrebo po skrbi za rastline. “Na faksu smo s tehniko gojenja rastlinski tkivnih kultur preverjali obstojnost določenih rastlin in ko sem 3 tedne preverjala svojo vrtnico sem ugotovila, da ne potrebuje nobene posebne oskrbe, hkrati pa zelo lepo izgleda. Tako se je porodila ideja o rastlinah v bučki.” pravi Julija​, študentka Biotehnologije in idejni vodja zmagovalne ekipe. Drugo mesto je zasedla ideja s širokim naborom izdelkov iz odpadkov, ki nastanejo pri pridobivanju oljčnega olja ­ Oleaheat​. Zaenkrat imajo podrobno razvito izdelavo peletov, aromatiziranih briketov za oglje in čiščenje odpadne vode, ki jo nato uporabimo za zalivanje oljk. Tretjeuvrščena ekipa pa je pripravila Poo Cap ­ lesene izdelke za lažje pobiranje in hranjenje pasjih iztrebkov. Razvili so tri različne prototipe, ki so vsi funkcionalni in omogočajo ekološko deponiranje iztrebkov. Ostale ekipe so pripravile miselne uganke in izzive v naravi, leseni prenosni kavni avtomat in pa spletno stran, ki bi povezala kmetovalce, prodajalce in potrošnike na enem mestu. “Sporočila, ki se mi zdi, da smo jih na tem vikendu poslali, so to, da so zmagale ideje, ki sovpadajo s tematiko vikenda in so znotraj procesa ki ga tukaj na Biotehniški fakulteti izvajamo. Dejansko se je izkazalo, da imajo udeleženci kompetence, ki jih tukaj iščemo in so na drugi strani komercialno zelo atraktivne. In to je jasno sporočilo, ki ga želimo podati.” pravi dr. Aleš Kuhar, ​glavni mentor Biostartup ekipe kot tudi udeležencev. “Druga stvar ­ vse ekipe so šle čez vse “textbook chapterje” podjetništva. Imeli smo vse “mehiške žajfnice” biznisiranja, kar je super saj so se udeleženci naučili vseh elementov baleta in ritmične gimnastike, ki se ji reče startupiranje.” še dodaja Kuhar.

Prve tri ekipe bodo svoje ideje razvijale ob pomoči Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, ki jim je kot nagrado podelil inkubiranje in mentoriranje v skupni vrednosti 2000€

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.