Več pametnih avtomobilov

Devet od 10 slovenskih milenijcev verjame, da bodo imeli v 10 letih svoj avtomobil, po podatkih raziskave Goodyeara in inštituta ThinkYoung pa med vozili na prvo mesto postavljajo pametne in cenovno ugodne avtomobile s funkcijami za večjo varnost na cesti.

 

Raziskava ThinkGoodMobility med bodočimi znanstveniki, inženirji in industrijskimi oblikovalci je pokazala, da 72,8 odstotka slovenskih mladih v naslednjih 10 letih od avtomobilske industrije pričakuje, da jim bo ponudila avtomobil, ki bo cenovno dostopen in bo hkrati sledil najnovejšim tehnologijam. Nekaj manj kot dve tretjini (62 odstotkov) si želita avto, ki bi bil opremljen s pametnimi varnostnimi funkcijami, kot so senzorji in kamere za zaznavo morebitne nevarnosti. Skoraj polovica (49,8 odstotka) pa je navdušena nad možnostjo, da bi njihovo vozilo komuniciralo z drugimi vozili na cesti.

 

Ob tem si podoben delež (49,1 odstotka) v prihodnosti želi s senzorji opremljene pnevmatike. Te bi jih obveščale, kdaj zaradi poškodbe ali obrabe niso več primerne za varno vožnjo in jih je potrebno pregledati oziroma zamenjati. Skoraj štirje od 10 mladih pa pričakujejo še senzorske sisteme, ki bi pnevmatikam podali informacijo, kako naj se prilagodijo različnim cestnim in vremenskim razmeram. V avtomobilskem svetu so avtomobili z avtopiloti oziroma brez voznika v središču pozornosti, slovenski milenijci pa jim ne zaupajo najbolj. Le 22,8 odstotka bi si jih v naslednjih 10 letih želelo popolnoma avtonomen avtomobil. Glavni razlog za to je v pomanjkanju zaupanja – nekaj manj kot dve tretjini vprašanih namreč dvomita v v njihovo zanesljivost. Sicer jih 73 odstotkov verjame, da bi avtonomna vozila lahko pripomogla k manjšemu številu prometnih nesreč, polovica jih verjame, da bi pripomogla k zmanjšanju prometnih zastojev, nekaj več kot tretjina pa, da bi bila tako vožnja manj stresna.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.