Vpisni postopek

Vpisni postopek – datum, ki ga enostavno ne smete zamuditi …

Kdaj se vpisati?
Za vpis na fakulteto boste dovolj zgodaj obveščeni s strani vaše šole, toda nikomur ne škodi, da je nekoliko prej na »tekočem« s svojo prihodnostjo. Univerza bo že 6 mesecev pred začetkom študijskega leta objavila razpis za vpis dodiplomskega študija. Tega si boste lahko ogledali prek spleta, manjkal pa ne bo niti na vaši šoli. Na podlagi razpisa in vaših želja se boste odločili, kaj vas veseli, kaj vam leži in kaj si želite v življenju početi. Vsak kandidat pa se lahko prijavi v treh prijavnih rokih. Za opozorilo naj vam služi podatek, da je bilo treba prvo prijavo v preteklih letih oddati do 8. marca. Kandidati prvega prijavnega roka imajo seveda prednost pred ostalimi, zato nikar ne odlašajte z oddajo, da vam vse skupaj ne uide iz glave! Čas med 20. in 28. avgustom je vaša druga priložnost in hkrati druga prijava. Do 25. septembra prispejo na vaš dom rezultati izbirnega postopka. Od 1. do 5. oktobra pa je čas še za vašo 3. priložnost. V tem zadnjem roku pa se lahko prijavite le na ostala prosta mesta visokošolskih zavodov. Dijaki, ki se vam je letošnja matura ponesrečila … ne pozabite, v tretje gre rado! Le pogumno!

Pozor! Po 8. marcu ni mogoče spremeniti vaše že oddane prijave, zato dobro razmislite.

Vpis v prvi letnik!
Vpisi kandidatov, ki so bili sprejeti s prvo prijavo, navadno potekajo nekje med 26. julijem in 18. avgustom. Tisti, ki ste bili sprejeti v drugem roku na vpis, lahko računate od 24. do 30 septembra, sprejeti v 3. roku pa do 11. oktobra. Prav vsi pa boste o tem pravočasno pisno obveščeni.

Kam poslati prijavo?
Vsak kandidat mora kupiti prijavni obrazec (DZS 1,71/1), ki ga prodajajo v vseh večjih knjigarnah in papirnicah po vsej Sloveniji. Vsako prijavo je treba poslati visokošolski prijavno-informacijski službi Univerze, vpisati pa se je mogoče tudi na spletni strani univerze.

Vpis bo pred vami, kot bi mignil, zato že danes začnite razmišljati, kaj vas veseli, kaj bi radi počeli v življenju in kaj vas zagotovo zanima. Tudi, če vas veseli le ena smer, ena izobrazba, razmišljajte tudi o drugi in tretji možnosti. Pogovorite se s starši, izkoristite dneve, ko bodo za vas pripravljeni informativni dnevi, in se poglobite v vašo prihodnost! Pa srečno!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.