Vpliv razvoja tehnologije in marketinga na študente in njihovo izobraževanje

Mladi se večkrat v obdobju svojega odraščanja srečajo z dilemami, povezanimi z njihovim učenjem in kariero. Najprej se to zgodi po koncu osnovne šole, ko morajo petnajstletniki ob pomoči staršev izbrati zanje ustrezno srednjo šolo, še bolj pa so na udaru po koncu le-te. Vpis na fakulteto namreč odloča o poti, ki jo želi učenec utreti skozi svoje življenje. Zadnje čase je vse več vpisov na tehnične fakultete, s poudarkom na informacijski tehnologiji.

 

In kako tudi ne? Računalniki so postali del našega vsakdana. Spletni portal statista.com namreč kaže, da ima kar 72 odstotkov zahodnih Evropejcev v lasti vsaj en računalnik, še sedem odstotkov več, pa si jih lasti vsaj eno mobilno napravo. Razvoj informativne tehnologije je v zadnjem desetletju postavil nove mejnike, odprl ljudem nova vrata do znanja, uspeha in denarja. Mladi, ki se odločajo za študij informatike torej zgolj sledijo trendu, ki ga v zadnjem desetletju narekuje svet.

 

Pozabite na diskete, prihodnost je v oblaku

Prvo večjo eksplozijo v razvoju računalništva smo doživeli s pojavom interneta. Ta se je začel masovno uporabljati konec devetdesetih let, danes pa je del našega vsakdana. Življenja brez širokopasovne Wi-Fi povezave si praktično ne moremo več predstavljati. S pomočjo medmrežja lahko preberemo zadnje novice na spletnih straneh študentskega portala, preverimo svojo elektronsko pošto, ali pa naložimo zadnjo različico priljubljene mobilne igre Angry Birds.

 

Internet pa ni uporaben le za domačo rabo. Prav nasprotno. Še več koristi imajo od njega podjetja. Internet jim namreč zagotavlja konkurenčnost, lažji marketing ter višjo hitrost dostopa do podatkov. Kot primer lahko vzamemo podjetje Dropbox Inc., ki firmam in posameznikom ponuja spletno hrambo podatkov. Podjetja tako ne potrebujejo več neskončnih skladišč podatkov, saj lahko do vseh datotek dostopajo elektronsko. Informacije in podatke imajo vedno pri roki. Podjetja so to tehnologijo sprejela z odprtimi rokami. Po raziskavi, ki jo je leta 2011 opravil IBM, je kar šestdeset odstotkov vseh podjetij pripravljeno sprejeti hranjenje datotek v oblaku. Kako tudi ne, saj je količina podatkov, potrebnih za uspešno poslovanje, vedno večja in večja.

 

Bolje je biti mobilen

Druga revolucija v tehnologiji je prišla z razvojem pametnih mobilnikov in računalniških tablic. Danes na vsakem koraku zasledimo novo prodajno ponudbo, ali opis najboljših tablic letošnjega leta. Ponudniki mobitelov so pač ugotovili, da ima internet izjemen potencial tudi na manjših napravah, zaradi česar so se operacijski sistemi, kot je Android ali Ios izjemno hitro prijeli. Razvoj in prodaja mobilnih naprav je v zadnjih petih letih presegla vsa pričakovanja, trg mobilnih aplikacij pa podira vse rekorde. Tako naj bi trg mobilnih programov letos dosegel promet v višini 45 milijard ameriških dolarjev, s tem pa prehitel trg konzol in računalniških iger.

 

Velika podjetja so tudi tu odkorakala v koraku s časom. Vzemimo na primer največjega ponudnika spletnega pokra na svetu – PokerStars. Svojo brezplačno platformo so najprej ponudili zgolj za računalnike. Pokeraši so na svoj operacijski sistem namestili računalniški program, s čimer so si omogočili dostop do spletnega pokra. Z razvojem mobilnih naprav je PokerStars izdal tudi svojo mobilno aplikacijo in tako svojim uporabnikom omogočil dostop prek mobilnika ali tablice. To je še posebej navdušilo tiste privržence, ki poker igrajo v krajših intervalih ali proč od domačega računalnika. A razvoj interneta je PokerStarsu omogočil tudi nadaljnjo širitev svoje ponudbe. Tako so letos svojim uporabnikom predstavili tudi PokerStars Casino. Dejstvo je, da razvoj tehnologije podjetjem omogoča dodatno širjenje ponudbe, uporabnikom pa vse več udobja in lažji vsakdan.

 

Umetna inteligenca prihodnosti

Razvoj strojne in programske opreme pa se zagotovo ne bo ustavil tukaj. S pomočjo interneta smo dobili veliko več dostopnosti do informacij, zaradi česar gre razvoj vse bolj v smeri omejitve teh podatkov. Človek lahko namreč v svojih možganih shrani le določeno količino informacij, ko je teh preveč pa jih sproti pozabi, ali pa si zapomni tiste, ki so manj pomembne. Zato nastajajo aplikacije, kot so Assistant, ki namesto nas filtrirajo podatke in nam na podlagi naših iskanj in vzorcev, poiščejo informacije, ki nas dejansko zanimajo. Pametni programi so tako napredni, da lahko z nami govorijo, nas povprašajo po našem dnevu in se na podlagi naših odgovorov učijo ter izpopolnjujejo. Podobno funkcijo opravljata tudi Appleova Siri in Microsoftova Cortana. Aplikaciji skrbita, da so nam želene informacije vedno na dosegu roke oziroma klika z miško. Prihodnost, v kateri ima vsaka oseba svojega virtualnega asistenta, ki mu pomaga pri domačih opravilih, urnikih in organizaciji dogodkov tako ni več daleč.

 

Študij informatike tako upravičeno postaja vse bolj priljubljen pri mladih, saj predstavlja varno in bogato naložbo za prihodnost. Delo z računalniškimi sistemi je pogosto zanimivo in kreativno, saj tam edino oviro predstavlja naša lastna domišljija. Številna podjetja so v zadnjem desetletju ali dveh pokazala, da se lahko izjemno hitro prilagodijo na razvoj tehnologije in s pomočjo le-te uporabnikom zagotovijo vedno več informacij, storitev in produktov ter tako izboljšajo kvaliteto našega vsakdana. Uspešna podjetja pa slonijo na inovativnih študentih, ki se odločijo za študij informatike in po končani univerzi v svet prinesejo svoje znanje in svojo domišljijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.