Vrednota

Vrednote so pojmi, o katerih le redko govorimo, pa vendar so vseskozi prisotne. Skozi zgodovino so se spreminjale, ohranjale, bile izpostavljene različnim preizkušnjam in viharjem, netile vojne ter ustvarjale mir hkrati. In kako je z njimi danes?

Včasih se ljudje vprašamo, če imamo sploh še kakšno vrednoto. Poznamo več vrst razlag besede vrednota. Nekateri poimenujejo vrednote kot najpomembnejši motivacijski cilj. To se pravi, da nekaj na nas deluje, nas privlači. Vrednotam skušamo v življenju slediti, se ravnati po njih. Obenem pa si lahko vsak človek besedo vrednota po svoje razlaga.
Vrednote imajo pomembno vlogo pri našem ravnanju in usmerjanju sebe in drugih. Niso le dejavnost enega samega človeka, ampak so odsev družbenega in kulturnega značaja in tisti, ki niso dovolj samostojni padejo v ta dva značaja, ki jim narekujeta njihovo življenje.
Vrednote niso le tisto, kar se nam zdi privlačno, ampak tudi kar čutimo, da morajo biti dragocene in da jih moramo vrednotiti. Vsi cenimo vrednote, vendar pa jim dajemo različen pomen, vsak ima svoj pogled na svet in tako tudi je za vsakogar lahko glavna, najpomembnejša vrednota različna od koga drugega, tako ima vsakdo izmed nas svojo lestvico pomembnosti njih. Vsi ljudje cenimo in vrednotimo različne stvari; predmete, dejavnosti, osebe…
Na podlagi vrednot si predstavljamo svoje življenjske cilje, ki nam dajejo smisel in voljo do življenja. Glede na vrednote, ki jih imamo, se odločamo, kako bomo zadovoljili naše potrebe in to na najrazličnejših ravneh. Temeljne potrebe imamo vsi enake, vendar jih zelo različno zadovoljujemo. Vrednote vplivajo tudi na naš odnos z soljudmi. Bolje se razumemo in shajamo s tistimi, ki cenijo iste vrednote kot mi. Z vrednotami vrednotimo svet, ocenjujemo stvari, ljudi in pojave. Presojamo kaj je dobro in kaj je slabo.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.