Resolucija o davku na knjigo

Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani je na 27. redni seji sprejel Resolucijo o davku na knjigo.
Študentski poslanci se v omenjenem dokumentu zavzemajo za ničelno stopnjo davka na knjigo ter državo in politiko pozivajo, naj knjigo nehata obravnavati zgolj kot tržno blago, ampak kot dobrino izjemnega pomena za nadaljnji razvoj in obstoj slovenskega naroda.

Poslanci ŠZ ŠOU v Ljubljani z Resolucijo o davku na knjigo javnosti in oblastem sporočajo, da se zavedajo, kaj pomeni dostopnost znanja za njihovo prihodnost.

»Odkar smo vstopili v kapitalizem, knjiga počasi izgublja status kulturne dobrine, nosilke znanja, vedno bolj jo dojemamo samo še kot tržno blago, ki se mora uklanjati principom trga, ne glede nato, kako pomembno sporočilo nosi. Mednarodne konvencije opozarjajo na pomen informacije, na pomen znanja, ki mora biti čim širše dostopno. Če hočemo, da to znanje rojeva novo znanje in če hočemo, da je posameznik kot informiran in razgledan človek enakopraven in tvoren član te družbe, moramo knjigo razumeti kot veliko bogastvo, potrebno zaščite,« je med drugim zapisano v dve strani dolgem dokumentu.

Jernej Štromajer, predsednik ŠOU v Ljubljani: »Državo in politiko tako pozivamo, naj knjigo končno nehata obravnavati zgolj kot tržno blago in jo izvzameta iz davčnega primeža. Knjiga je kulturna dobrina in naj bo kot taka tudi obravnavana.«

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.