Vse, kar moram vedeti o absolventskem stažu!?

Graduation hat with degree paper on a stack of book against blurred background
Foto: leolintang iz iStock

Najtežje je za vami, toda tudi vse potankosti o absolventskem stažu vam ne smejo biti tuje. Torej kdaj ga vpisati, na kakšen način in koliko časa traja?

Kako je s podaljšanjem in kam se lahko obrnete v primeru nejasnosti? Za vsako vprašanje se najde odgovor, bodite radovedni in sledite koristnim informacijam, ki vam bodo v veliko pomoč!

Kaj moraš vedeti?!
Absolvent je študent, ki je na fakulteti, kjer študira, končal študij, ni pa opravil še vseh izpitov oz. izdelal diplomske naloge. Vsak študent ob koncu drugega semestra v zadnjem letniku vpiše absolventski staž. Ta traja predvidoma 12 mesecev in v tem času ima študent možnost, da opravi vse »dolgove«, ki jih še ima na fakulteti.

Absolventski staž lahko vpiše vsak študent po zaključku zadnjega letnika. S tem pridobi še eno leto, natančneje 12 mesecev, statusa študenta in vse, kar sodi zraven. To pomeni, da ima vsak študent pravico do koriščenja »absolventa« po vsaki od treh bolonjskih stopenj – dodiplomskega, magistrskega in doktorskega študija. Torej, če želite po končanem študiju izkoristiti leto dni absolventskega staža, se morate vanj tudi vpisati.

Absolventski staž v bolonjskem sistemu!
Ker je bolonjski sistem še na ne povsem trdnih temeljih, so se na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo odločili, da imajo študentje pravico do koriščenja »absolventa« na vseh treh stopnjah izobraževanja. Ko pa bo enkrat bolonjska reforma opredeljevala zdrave in dosegljive, realne cilje, pa absolventski staž ne bo več potreben.

Podaljšanje absolventskega staža!
Uradno traja obdobje absolventskega staža 12 mesecev, toda v izrednih razmerah lahko zaprosite za podaljšanje. Med opravičene razloge za to spadajo naslednje okoliščine oz. stanja: daljša bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine, materinstvo, status osebe s posebnimi potrebami, aktivno udejstvovanje na kulturnih, športnih in strokovnih prireditvah ter sodelovanje v organih fakultete. Splošno velja, da je »absolventa« mogoče podaljšati le za 1 leto, toda to je odvisno od posamezne fakultete. Slednje s svojimi internimi pravili določajo dodatne pogoje in možnosti za podaljšanje absolventskega staža. O vsem skupaj odločata komisija za študijske zadeve in senat na fakulteti.

Izkoristite ta čas!
Večina študentov se odloča za koriščenje absolventskega staža in zares malo jih je, ki takoj nadaljujejo študij na podiplomski stopnji. Odgovor na to naj bi se skrival v študentskem delu. Slednje je koristno iz več vidikov – študent si lahko na ta način financira študij, podjetju pomeni poceni delovno silo, po končanem šolanju pa se študent veliko lažje poteguje za službo kot sicer, saj ima z bodočim podjetjem stik in pomembne delovne izkušnje.
Res je, da se študij na ta način le še podaljšuje, toda prav iz tega razloga bodo imeli ti študentje kasneje veliko lažjo karierno pot.

Še vedno nejasnosti?
Za specifična vprašanja o absolventskem stažu se obrnite na referat vaše fakultete, v kolikor pa vam tudi tam ne bodo znali odgovoriti, pa pomoč poiščite kar na sami Univerzi.

Za vpis absolventskega staža se odloči skoraj vsak študent. Z njim pridobite še eno leto študentskega statusa in tudi možnost koriščenja študentskih pravic. V tem obdobju poskrbite za neporavnane račune iz preteklosti, v miru napišete diplomsko nalogo, poleg tega pa si lahko nabirate delovne izkušnje prek študentskih del. Tudi subvencionirana prehrana vam v tem času še vedno pripada. Izkoristite absolventski staž in njegove prednosti, saj bodo pomembno vplivale na vašo prihodnost.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.