Vpis na fakulteto 101: Vse, kar moraš vedeti

Atlanta, GA, USA March 1 Prospective students and their parents take a college tour of the campus of the Georgia Institute of Technology in Atlanta
Foto: Kirkikis iz iStock

Kaj morate vedeti o vpisu na fakulteto? Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izda konec januarja ali v začetku februarja Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe.

Tam so objavljeni dodiplomski in enoviti magistrski študijski programi po fakultetah in število razpisanih prostih mest za redni in izredni študij.

Trije vpisni roki

Vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe poteka v treh rokih. V primeru, da je število prijav na določen študijski program večje od števila prostih mest, se v večini primerov sprejme sklep o omejitvi vpisa na ta študijski program. V primeru, da je število prijav v neki študijski program le nekoliko večje od števila prostih mest, se lahko zgodi, da sklepa o omejitvi vpisa ni, poveča pa se število prostih mest.

Sklep o omejitvi vpisa Univerza izda konec aprila, po prejetih prijavah za vpis od vseh kandidatov. Če študijski program nima omejitve, so nanj sprejeti vsi kandidati, ki izpolnjujejo osnovne kriterije za vpis.

V primeru omejitve vpisa se med kandidati za vpis izbira na podlagi dodatnih kriterijev.
Kriteriji so specifični za vsak študijski program in so objavljeni v razpisu. Na podlagi kriterijev se za vsakega kandidata izračuna število točk, sprejeti pa so tisti z najvišjim številom točk glede na število prostih mest.

Koliko programov vpisati?

V prvem prijavnem roku kandidati oddajo prijavo, v kateri si po prednostnem vrstnem redu izberejo enega, dva ali tri študijske programe katerekoli fakultete v Sloveniji. Kandidat bo uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnjeval pogoje. V drugem prijavnem roku se na razpisana mesta lahko prijavijo kandidati, ki v prvem roku niso bili sprejeti v nobenega od v prvi prijavi izbranih študijskih programov, ki prve prijave niso oddali ter tisti, ki so že bili sprejeti v prvem krogu in imajo za to upravičen razlog. V tretjem prijavnem roku kandidati namesto elektronske prijave pošljejo pisno prošnjo za vpis tistemu visokošolskemu zavodu, na katerem so ostala prosta vpisna mesta po izteku drugega prijavnega roka. Kandidati v prošnjo napišejo en študijski program, za katerega izpolnjujejo pogoje za vpis.

Pogoji za vpis

Osnovni kriteriji pri pogojih za vpis so opravljena splošna matura ali opravljena poklicna matura ali opravljena poklicna matura in peti predmet ali opravljen katerikoli štiriletni srednješolski program pred 01. 06. 1995. Pri nekaterih študijskih programih je potreben opravljen preizkus posebnih nadarjenosti ali psihofizičnih sposobnosti.

Dodatni kriteriji v primeru omejitve vpisa so lahko splošni uspeh pri splošni maturi, poklicni maturi ali splošni uspeh pri zaključnem izpitu, uspeh v 3. in 4. letniku, uspeh pri petem predmetu (poklicna matura), uspeh pri določenih predmetih na maturi, uspeh pri določenih predmetih v 3. in 4. letniku, uspeh pri preizkusu posebnih nadarjenosti in psihofizičnih sposobnosti.

Kdaj je vpis?

Vpis sprejetih v prvi letnik poteka za tiste, ki so bili sprejeti v prvem roku konec julija in začetek avgusta, za sprejete v drugem roku konec septembra, sprejete v tretjem roku pa začetek oktobra.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.