Vzporedni študij je študij po ločenih programih

Ali po pokonci prvega letnika razmišljate o vzporednem študiju in vas zanima, kako je mogoče vzporedno študirati? V nadaljevanju boste izvedeli nekaj koristnih informacij, ki nam sta jih posredovala Alen Brkič, oddelek za univerzitetno politiko in izobraž

Kdaj?
Študent se lahko po uspešno opravljenem prvem letniku študija vzporedno vpiše v drug študijski program, če izpolnjuje pogoje za vpis. Študent, ki želi študirati vzporedno, pošlje izpolnjen obrazec: za akademsko leto 2010/2011 mora študent poslati obrazec (obrazec DZS 1,71/4) fakulteti, akademiji ali visoki strokovni šoli med 1. in 17. septembrom 2010. Obrazec kupi v vseh večjih papirnicah in knjigarnah. Prijavi priloži potrdilo o opravljenih obveznostih za vpis v višji letnik na visokošolskem zavodu, kjer so že vpisani, in soglasje matične fakultete, akademije ali visoke strokovne šole.

Vpisna mesta
Vpisna mesta za vzporedni študij visokošolski zavodi določijo posebej, zunaj razpisanih mest. Število vpisnih mest pri posameznem študijskem programu ne sme biti večje kot 5 % glede na razpisano število mest za vpis v prvi letnik rednega študija. Visokošolski zavodi s svojimi pravili določijo kriterije za izbiro v primeru omejitve vpisa v vzporedni študij. Vpisna mesta so objavljena v Razpisu.
Pogoja za vpis na vzporedni študij, ki ju določajo Statuti Univerz:
• uspešno opravljen prvi letnik,
• izpolnjevanje pogojev za vpis v drug študijski program.
Fakulteta lahko s svojimi pravili postavi še dodatne pogoje (povprečje itd.). Študent se lahko prijavi na vzporedni študij, ne glede na to, če se je v preteklosti prepisal na drug študijski program ali če je smer/program študija zamenjal po merilih za prehode.

Pozor!!! Še to …
Status študenta je vezan na matično fakulteto, v kolikor študent pavzira na matični fakulteti, je brez statusa, čeprav je na drugi fakulteti uspešno napredoval v višji letnik. Prav tako mora tudi na drugi fakulteti plačevati za izpite, kot če bi bil tudi tam pavzer.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.