Z aplikacijo o spolno prenosljivih okužbah do boljšega osveščanja in svetovanja

V svetu se kot posledica silovitega razmaha tveganega spolnega vedenja s spolno prenosljivimi okužbami vsako leto na novo okuži najmanj 125 milijonov mladih, številke pa iz leta v leto rastejo. Na podlagi tega je v Sloveniji nastala prva interaktivna aplikacija o spolno prenosljivih okužbah (ASPO), namen katere je boljše osveščanje in svetovanje.

 

Ena od pomembnih sprememb, ki jo je prinesel razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij v devetdesetih letih, je tudi ta, da vse več mladih išče pot do kratkotrajnih, največkrat le enkratnih intimnih zvez preko najrazličnejših mobilnih in spletnih aplikacij. Te so enostavno dostopne povsod po svetu, tudi pri nas, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Mojca Matičič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

 

A uporabniki tovrstnih aplikacij se ob tem večinoma ne zavedajo najrazličnejših tveganj, ki so jim izpostavljeni, predvsem možnosti spolno prenosljivih okužb ter hudih posledic za zdravje in celo smrti, ki jih te lahko prinesejo. Tako je nastala prva tovrstna interaktivna spletna aplikacija v slovenskem jeziku, ki je dosegljiva na povezavi https://aspo.mf.uni-lj.si/#/

 

Projekt je bil zasnovan interdisciplinarno, kjer so svoje moči združili študenti medicinske fakultete, računalništva ter ekonomske fakultete, pod mentorstvom strokovnjakov s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter Inštituta Jožef Stefan. Končni rezultat projekta predstavlja spletna aplikacija, ki vsebuje opise bolezenskih znakov, značilnosti posameznih spolno prenosljivih okužb, opise nekaterih namišljenih primerov bolnikov, opis zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi z uporabo kondomov in opis poteka obravnave v ambulanti za spolno prenosljive okužbe, je pojasnila študentka medicinske fakultete in sodelujoča v projektu Karolina Počivavšek. Kot je dejala, je v aplikacijo vključen tudi vprašalnik, ki zajema vprašanja o konkretnem tveganem spolnem vedenju uporabnika in slednjemu glede na njegove odgovore poda informativno oceno tveganja za spolno prenosljivo okužbo ter napotek za morebitno nadaljnje ukrepanje.

 

Ciljna populacija so predvsem mladi, saj so jim spletne vsebine blizu, hkrati pa predstavljajo najbolj ranljivo demografsko skupino za spolno prenosljive bolezni. Raziskave sicer kažejo, da imajo uporabniki tovrstnih aplikacij vsaj dvakrat pogosteje spolno prenosljive okužbe. Veliko slednjih lahko sicer poteka brez bolezenskih znakov in se jih okuženi sploh ne zaveda, med drugim opozarja Matičičeva. Okužbe, povzročene z virusi, kot so genitalni herpes, kronični hepatitis B in hiv/aids, so neozdravljive, medtem ko lahko okužbe s klamidijo, gonorejo in sifilisom povzročajo dolgotrajne zdravstvene posledice, kot so neplodnost, spontani splav, rak, pa tudi prizadetost različnih notranjih organov ter osrednjega živčevja.

 

Spolno prenosljiva okužba lahko prizadene tudi novorojenca oziroma se prenese na spolnega partnerja ali partnerko, opozarjajo strokovnjaki UKC Ljubljana in ljubljanske medicinske fakultete.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.