Za rekreacijo in sprostitev si je treba vzeti čas

Čeprav je vreme še vedno muhasto, smo zakorakali v poletje in pred nami so dolgi, vroči dnevi in kako naj jih izkoristimo?

Živimo v alpski deželici, ki je polna odličnih naravnih pogojev za hojo in pohodništvo, zato ne preseneča dejstvo, da se vedno več Slovencev rekreira s pohodništvom, ki je ena od bolj priljubljenih rekreacij, saj je primerna za vse starosti. Predvsem pa je hoja v hribe zdrava.
Vsak ima svoje hobije, obveznosti, a da si spočijemo od napornih študijskih dni in si naberemo nove moči za novo študijsko leto, je še kako prav, da se nadihamo svežega zraka. In ena izmed možnosti je tudi izlet v hribe. Vendar ne pretiravajte. Začnite z manjšimi vzponi in postopoma, ko pridobite kondicijo, osvajajte višje vrhove.

Nekaj osnovnih pravil preden se odpravite na pot:
• Preverite vremensko napoved.
• Na pot se odpravite zjutraj, da se izognete vročini.
• S seboj vzemite kremo z visokim zaščitnim faktorjem, da se zavarujete pred soncem, ki je v hribih močnejši.
• Ne pozabite na tekočino – vodo. Pijte med potjo, nikar ne čakajte do vrha, da ne boste dehidrirali.
• S seboj vzemite telefon.
• Hodite po označenih poteh.
• In ne pozabite na primerno obutev – planinski čevlji in na rezervna oblačila.

»Izbirajmo si cilje, ki smo jim dorasli in le postopoma izbirajte težje poti. Prav bi bilo, da se o načrtovani poti/turi pravočasno pozanimate – zdaj imate veliko nasvetov/podatkov tudi na spletu. V gore, če niste res izkušeni, ne hodite sami, poiščite si družbo, čeprav ne (pre)veliko, še najbolje je, če se pridružite izkušenejšim, takim, ki načrtovano turo poznajo. Priporočamo udeležbo na izletih, ki jih pripravljajo planinska društva, katerih član seveda velja biti.« Franci Savenc, urednik gore-ljudje.net.

Možnosti za planinske izlete je v Sloveniji ogromno. Na izbiro imate tudi veliko planinskih koč, kjer si lahko privoščite okrepitev za nadaljevanje poti ali v njih prespite. Veliko informacij boste našli na spletnih straneh: www.hribi.net, www.gore-ljudje.net, www.zaplana.net in še mnogo drugih strani, kjer boste dobili vse potrebne informacije.

Izlet – Šmarna gora
Z avtom se lahko zapeljete v Tacen in naprej ob Savi navzgor proti Pirničam. Za vasjo Vikrče pridete na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Zgornje Pirniče, desno pa v Spodnje Pirniče. V bližini tega križišča je ob cesti parkirišče, kjer parkirate.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo proti vasi Vikrče, v katero pridemo po nekaj korakih hoje. V vasi se levo rahlo navzgor odcepi cesta proti začetku plezalne poti. Odcep s ceste je neoznačen! Po nekaj deset metrih hoje po tej cesti se levo odcepi slabša cesta, ki nas pripelje do vstopa plezalne poti. Tu nas smerokaz za zelo zahtevno pot usmeri desno navzgor. Dobro zavarovana pot nas sprva vodi po ozki soteski navzgor, nato sledi kratko zavarovano prečenje do najzahtevnejšega dela poti. Pot naprej se navpično vzpne po steni navzgor. V pomoč so nam skobe in jeklenica, ki jo lahko uporabimo za samovarovanje. Ko premagamo navpične skobe, pridemo na še zahtevnejše mesto. S pomočjo skob in jeklenice moramo preplezati krajšo previsno steno. Naprej postane pot lažja in se vzpenja skozi gozd sprva še kar strmo navzgor. Nekoliko pozneje se priključimo Westrovi poti, po kateri priporočam sestop. Pot naprej se vzpenja po z gozdom poraščenem zahodnem grebenu Grmade vse do vrha, kjer pa se nam odpre lep razgled.
Z vrha Grmade nadaljujemo po markirani poti, ki se začne spuščati skozi gozd. Po približno 15 minuta spusta pa nas pot pripelje na sedlo med Grmado in Šmarno goro, kjer se priključimo poti iz Tacna in Šmartnega pod Šmarno goro.
Nadaljujemo po cesti, s katere se kmalu odcepi peš pot na Šmarno goro. Od tu imamo do vrha dve možnosti (priporočam krožno pot). Lahko se do vrha povzpnemo po gozdni cesti, ki nas pelje mimo zvona želja in otroških igral ali pa po strmi peš poti, ki nas mimo kapelice v nekaj minutah pripelje na vrh, kjer se obe poti združita.
Vir: www.hribi.net

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.