Začel se je slovenski filmski praznik: 25. Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFE)

Od 12. do 23. novembra bo Ljubljana znova v znamenju filmov. Festival LIFFe vsako leto novembra popestri utrip prestolnice z aktualnimi in kakovostnimi filmi evropske in svetovne produkcije.

 

Filmi so razdeljeni na več programskih sklopov:

–       Perspektive, to je uraden tekmovalni sklop mladih režiserjev za nagrado vodomec Telekoma Slovenija, d.d.

–       Predpremiere, sem spadajo filmski vrhunci, odkupljeni za predvajanje po Sloveniji

–       Kralji in kraljice, gre za dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma

–       Panorama svetovnega filma s estivalskimi favoriti s petih celin

–       Ekstravaganca, t. i. polnočni kino, ki prinaša raznovrstne, drznejše in žgečkljive vsebine

–       Tematska retrospektiva »Veliko platno« je letos posvečena filmom, ki si jih poznavalci filma zaradi posebnih avdiovizualnih kvalitet želijo videti le na velikem platnu (npr. Rdeči čeveljci, Lawrence Arabski, Čarovnik iz Oza…)

–       Retrospektiva, Aleksej German, nedavno preminuli velikan sovjetskega in ruskega filma, ikonoklast, njegov poslednji film Težko je biti Bog premika meje filmske govorice

–       Posvečeno: kratka, zgoščena predstavitev festivalsko in medijsko poudarjenega avtorja, letos je to švedski režiser Ruben Ostlund

–       Kinobalon, tudi letos samostojen sklop za mlade gledalce od 7. do 14. leta, v sodelovanju s Kinodvorom

–       Kino-integral, sekcija, ki je namenjena pregledu eksperimentalnega filma.

–       Evropa na kratko, tekmovalni program kratkega filma.

 

Filmi se potegujejo tudi za nagrade

V osrednjem tekmovalnem sklopu Perspektive  tekmujejo za nagrado Vodomec  filmi novih režiserjev. Filmi pa se potegujejo še za nagradi Fipresci, ki jo bo podelila mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev. Podelili bodo še nagrado občinstva Zmaj in nagrado za najboljši kratki film.

 

Pestro spremljevalno dogajanje

Pestro bo tudi spremljevalno dogajanje s številnimi pogovori z režiserji in drugimi filmskimi ustvarjalci. Prisluhnili boste lahko glasbi iz legendarnih jugoslovanskih filmov in nadaljevank kot npr. Kekec, Cvetje v jeseni, Bratovščina Sinjega galeba, Partizanska eskadrilja, Valter brani Sarajevo, Odpisani, Kdo tam poje, Maratonci tečejo častni krog itd., si ogledali glasbene videospote,  se udeležili seminarja za mlade Nori na evropski film, scenarističnega seminarja Centra Ustvarjalna Evropa z Mary Kate O Flanagan, okrogle mize Nadgrajena resničnost (o privzetem in izvirnem), si ogledali razstavo filmskih plakatov itd.

 

Kje si filme lahko ogledate

Festivalska prizorišča so Cankarjev dom (Linhartova in Kosovelova dvorana), Kino Komuna, Kinodvor, Slovenska kinoteka, Kino Šiška, Kolosej Maribor. Osrednje festivalsko središče pa je v Drugem preddverju Cankarjevega doma.

 

Podrobnejši program festivala si lahko ogeldate na: http://www.liffe.si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.