Začela se je Zimska univerzijada v Erzurumu

Največja študentska športna prireditev, ki si zagotovo zasluži tudi ime olimpijske igre študentov, je tokrat podrla rekorde udeležbe, saj se 25. Zimske univerzijade v Erzurumu v vzhodni Turčiji udeležuje kar 57 držav celega sveta s preko 3000 športnikov in njihovih spremljevalcev.

Slovenija je pod pokroviteljstvom Slovenske univerzitetne športne zveze sodelovala na osmih zimskih univerzijadah in je v samem vrhu med dobitnicami medalj na tem velikem dogodku, saj so naši športniki skupno osvojili kar 64 medalj. Tokratnega dogodka se Slovenija udeležuje s 55 športniki. Slovenski študentje bodo tekmovali v 8 športih: alpskem smučanju, deskanju na snegu, nordijski kombinaciji, smučarskih skokih, umetnostnem drsanju, hokeju in curlingu. Posebej velja izpostaviti skakalca Žigo Mandla in Majo Vtič, ki je naša najbolj uspešna skakalka, najboljšega slovenskega tekmovalca v snowboard crossu Roka Roglja, Jureta Hafnerja, svetovnega mladinskega podprvaka ter vse deskarke (Patricija Mastnak, Gloria Kotnik, Iva Polanec in Urška Pribošič). Med smučarji bo posebna porzornost namenjena Matiji Zaviršku, ki ima tri zmage na tekmah FIS, Filipu Mlinšku in Tomažu Velečiču.

Del slovenske odprave je v Turčijo odpotoval že 24. januarja, preostali športniki so v Erzurum prispeli dva dni kasneje, 26. januarja, isti dan pa je bil tudi slavnostni dvig slovenske zastave sredi atletskega naselja. Delegacije 57 držav so nastanjene v študentskem naselju Univerze Atatürk v Erzurumu, ki ima kapaciteto 3300 postelj. Erzurum je z 1750 metri nadmorske višine najvišje ležeče turško mesto, ki se nahaja na SV delu Anatolije, blizu meje z Gruzijo in Armenijo. Udeleženci 25. Zimske univerzijade se bodo pomerili v 11 športih, ob tem pa je glavni namen dogodka spoznavanje različnih kultur in navezovanje stikov z vrstniki iz celega sveta. Maskota univerzijade v Erzurumu je dvoglavi orel, ki je sicer tudi simbol mesta.  

V četrtek, 27.januarja so se že odvila prva tekmovanja, in sicer so slovenski hokejisti igrali tekmo s kanadsko ekipo, ki pa so jo žal izgubili z 0:9. Ekipa, kot je zastopana v Turčiji še skupaj ni nastopala, Hokejska zveza Slovenije je pa sestavila ekipo, za katero menijo, da se bo najbolje izkazala. Ekipo je na pripravah v Mariboru zajela viroza, tako da zagotovo niso še pokazali vsega kar zmorejo. V skupini s Slovenijo sta še Belorusija in Koreja, tekmi bosta 30.1. in 1.2. »Tekma ni šla ravno tako kot smo si želeli, moram povedati, da smo vsi zboleli in zato tudi težko treniramo. Kanada je eden izmed favoritov tega tekmovanja, tako da smo težko tekmo pričakovali, da bomo izgubili s takim rezultatom pa si resnično nismo mislili,« je po tekmi povedal Domen Jemec, kapetan ekipe. Glavni trener študentske hokejske reprezentance Murajca Pajić pa je še dodal, da »je tak dogodek zagotovo velika izkušnja za naše igralce in slovenski hokej, in mislim, da bodo naši igralci od tega turnirja veliko odnesli.»

Zvečer se je na stadionu Gemal Gursem v Erzurumu odvila veličastna otvoritev tekmovanja, ki si jo je ogledalo 21 tisoč gledalcev na tribunah. Mimohodu delegacij je sledil program, ki so ga organizatorji obarvali z anatolsko kulturo, slogan letošnjega dogodka je namreč »Let’s meet at the Anatolian peak.« Gledalce in športnike je nagovoril turški premier Erdogan, za njim pa še predsednik Mednarodne univerzitetne športne zveze George E. Killian. Sledil je dvig FISU zastave in prižig ognja, s čimer je bila 25. Zimska univerzijada v Erzurumu v Turčiji tudi uradno odprta.

Danes pričakujemo nastop naše najboljše skakalke Maje Vtič, ob 14.00 uri pa bo slovenska curling ekipa igrala proti Švedski.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.