Zaključek mednarodno obarvane inovacijske šole

Šesttedenski izobraževalni projekt Inovacijska šola, ki ga že drugo leto zapored uspešno izvajata Fakulteta za management ter Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

Šesttedenski izobraževalni projekt Inovacijska šola, ki ga že drugo leto zapored uspešno izvajata Fakulteta za management ter Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske, se je zaključil v sredo, 4. aprila 2012, v Hiši refoška Vinakoper s predstavitvijo rešitev izzivov podjetij, ki so jih študenti snovali v okviru omenjenega projekta. Izobraževalni projekt i.šola je uresničevanje prizadevanj FM in UIP, da se ustvari kakovostnejši dvosmerni prenos znanja iz akademskega sveta v gospodarstvo in se usposobi študente za ustvarjalno reševanje poslovnih izzivov podjetij. Letos so bili vanj vključeni tudi mednarodni študenti na primorski univerzi, zato je potekal v angleščini.

Z dizajnerskim razmišljanjem (design thinking) do drugačnega pogleda na razvoj idej

Temelj i.šole je filozofija ustvarjalnega mišljenja oziroma dizajnersko razmišljanje (angl. design thinking) po vzoru standfordske univerze iz Združenih držav Amerike. Glavni cilj je naučiti študente dizajnerskega razmišljanja, ki ponuja drugačen pogled na razvoj idej in proizvodov in pomeni odmik od klasičnega ekonomskega reševanja problemov. Študenti pridobijo veliko znanj, od poslovnih, humanističnih, tehnoloških, antropoloških znanj do znanja o pridobivanju idej in javnem nastopanju. Na kožo je pisana tistim, ki želijo poglobiti znanje in preveriti svoje podjetniške sposobnosti.

Izziv podjetja »od ideje do inovacije«

Delo poteka v projektni skupini, ki jo vodita mentor iz sodelujočega podjetja in projektni mentor. V skupini študenti rešujejo izziv podjetja »od ideje do inovacije« in izdelajo prototip izdelka, storitve, procesa ali poslovnega modela. Željo naučiti se ustvarjalnega razmišljanja je letos uresničevalo 20 mednarodnih študentov iz osmih evropskih držav, ki so v Koper prišli na študentsko izmenjavo v okviru evropskega programa mobilnosti Erasmus.

 Projektno delo udeležencev letošnje i.šole je temeljilo na dveh poslovnih projektih, ki sta jih kot izziv ponudili podjetji Tomos in D.I.F.F – Different. Študenti so obe podjetji tudi obiskali in spoznali njihove produkte. Seznanili so se z razvojnima projektoma podjetij in konkretnimi poslovnimi izzivi. Tako so praktično spoznali celoten potek razvojnega procesa in se soočili z okoljem v podjetju. Udeleženci i.šole so bili z izvedbo zelo zadovoljni. Poleg vsega pa je bilo pomembno tudi druženje, saj celotno delo na projektu predstavlja dragoceno izkušnjo za timsko delo. Fakulteta za management in UIP bosta tudi v prihodnje izvajala program i.šole na Univerzi na Primorskem ter s tem utrjevala interdisciplinarno povezovanje, omogočala inovativno in ustvarjalno okolje za reševanje poslovnih izzivov in spodbujala aktiven proces dvosmernega prenosa znanja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.