Zaključena konferenca o zasebnem in javnem visokem šolstvu

Študentska organizacija Slovenija je skupaj s fundacijo Friedrich-Ebert-Stiftung organizirala četrto letno mednarodno konferenco o visokem šolstvu, ki je potekala 13. in 14. novembra v Podčetrtku. Gostje iz tujine in Slovenije so spregovorili o prepletanj
Na otvoritvi konference so sodelovali dr. Jozsef Györkös, državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, dr. Rado Bohinc, predsednik Rektorske konference Republike Slovenije in rektor Univerze na Primorskem, Katja Šoba, predsednica Študentske organizacije Slovenije ter Ivana Jonjić Paučinac iz fundacije Friedrich-Ebert-Stiftung. Strokovnjaki iz tujine (Kanada, Velika Britanija, Islandija, Kosovo) so predstavili različne poglede na privatizacijo in komercializacijo visokega šolstva.

Glavni poudarki, izpostavljeni na konferenci so bili: kakšne so razlike med zasebnim in javnim visokim šolstvom, tržne dejavnosti javnih visokošolskih institucij, premik javnih visokošolskih instituciji v smeri zasebnih (tržni elementi, način upravljanja …), kakšna regulacija je potrebna za kombiniranje javnega in zasebnega sistema visokega šolstva in za uresničevanje javnega interesa, kakšna je vloga zasebnega šolstva ter kako zagotavljati ravnotežje med izpolnjevanjem štirih različnih ključnih poslanstev visokega šolstva in hkratnimi pritiski iz okolja po večji učinkovitosti in kakovosti, sploh v obdobju, ko se od visokega šolstva zahteva vedno več.

Predstavitve sistema privatizacije v Kanadi, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike so pokazale negativne učinke privatizacije visokega šolstva ter nakazale način in obseg privatizacije visokega šolstva, ki bi še dopuščal kakovostno in dostopno javno šolstvo. Predstavljen je bil tudi primer privatizacije visokega šolstva na Kosovu in težave, s katerimi se soočajo zaradi neregulirane privatizacije.

Na konferenci je potekala tudi okrogla miza z gosti iz Slovenije, kjer so predstavniki javnih in zasebnih visokošolskih institucij, ministrstva in študentov predstavili poglede na težave in priložnosti, ki jih prinaša odpiranje visokošolskega prostora za zasebno visoko šolstvo. Potrdilo se je, da Slovenija potrebuje strategijo na tem področju ter da je pravilna regulacija še kako nujna.

Konferenca, kjer se je srečalo okoli sto udeležencev iz različnih skupin visokošolskih deležnikov, približno polovica iz tujine, je ponovno pomenila enega najkakovostnejših srečanj visokošolske sfere pri nas. Odprla pa je tudi številna vprašanja, o katerih bi želeli razpravljati tudi v prihodnje. ŠOS tako že razmišlja o organizaciji novega srečanja, kjer se bodo prav na pobudo študentov oz. študentske organizacije, odpirale nove visokošolske teme, zanimive za naš visokošolski prostor.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.