Zaključil se je 19. mednarodni festival Mladi levi

Uspešno so zaključili 19. edicijo mednarodnega festivala Mladi levi, na katerem smo predstavili 50 tujih umetnikov iz 10 različnih držav, od ZDA, pa vse do Indije, in 28 domačih umetnikov in umetniških sodelavcev, pa 20 raziskovalcev, mislecev in umetnikov, ki so nastopili v okviru mednarodne konference Pripravljeni na spremembo: Nove politične mitologije in umetnost.

Program festivala je bil sila raznolik – predstavili smo 10 različnih predstav, koncert v Parku Tabor, zvočno instalacijo, performativno video instalacijo, mini interaktivne vožnje po Ljubljanici,  pa serijo intervencij v javnem prostoru z večernimi predstavitvami, ter mednarodno konferenco s sedmimi dogodki različnih formatov (sprehodi, predavanja, pogovori, zajtrki z umetniki). Med predstavami smo imeli tudi festivalsko premiero Beton Ltd.  Ich kann nicht anders, ki je požela navdušenje, zato pripravljamo ponovitve danes, 29. in jutri, 30. avgusta ter 24. in 25. septembra v Dvorani športnega društva Tabor (Tabor 13). Obvezne so predhodne rezervacije vstopnic na info@bunker.si Izjemen odziv je doživel tudi projekt Skupne sanje portugalske umetnice Marie Lucie Cruz Correia.

Zaradi velikega interesa smo se odločili, da bomo interaktivne umetniške prevoze po Ljubljanici ponavljali v sodelovanju z Društvom rečnih kapitanov Ljubljana od 3. – 9. septembra, pričetek bo na Špici. Več informacij na www.bunker.si Vzdušje na letošnjem festivalu je bilo zelo prijetno, vse predstave festivala so bile popolnoma polne. Festival je bil pravo srečevališče mednarodnih in domačih umetnikov, tujih gostov (med njimi je bilo tudi več kot 70 tujih programerjev in producentov) in izjemnega domačega občinstva, ki nas radovedno in zvesto spremlja že mnogo let. Ker se zavedamo, da je naše občinstvo zahtevno, vsak festival pripravimo skrbno, v želji, da gledalcem predstavimo najbolj relevantne, prebojne mednarodne in domače umetniške stvaritve. Festivalske vstopnice za vse dogodke so bile brezplačne, vendar pa so bili gledalci tudi letos radodarni s prostovoljnimi prispevki, zato se jim za izkazano solidarnost lepo zahvaljujemo. Vendar pa festival še ni čisto končan.

V Bunkerju po festivalu pripravljamo še poletni laboratorij v okviru mreže Imagine 2020, ki bo od danes pa do srede potekal izven običajnih prostorov umetnosti – v Botaničnem vrtu, na Ljubljanskem barju in v Planinski jami. Prihodnje leto bodo Mladi levi praznovali 20. obletnico! Na festival bomo povabili nekatere umetnike, s katerimi smo skozi leta spletli močne vezi in skupaj z njimi pripravili poseben dogodek prav za naš festival. Nekateri izmed vabljenih gostov bodo francoski cirkusant Mathurin Bolze, nemški režiser Milo Rau, švicarski režiser Stefan Kaegi in drugi… V priponki je nekaj festivalskih fotografij s pripisanimi avtorji.

S festivalom Mladi levi pa smo tudi odprli novo sezono v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana. Vabimo, da se nam pridružite tudi v letošnji sezoni in vas toplo vabimo na prve septembrske dogodke (več na www.bunker.si)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.