3 % mladih pričakuje plačo višjo od 2.000 €

Trgovina
Trgovina Foto: jacoblund iz iStock

Anketa Mladi in trg dela predstavlja odzive in želje mladih na vprašanja o študentskem delu in zaposlitvi. Vprašanja so zavzemala oba segmenta, analiza pa je bila predstavljena tudi na konferenci o skrajšanem delovniku s koncem maja. Vzorec je predstavljalo 1.012 dijakov in študentov. Odgovarjali so na vprašanja o študentskem delu ter o tem, kje se vidijo po končanem šolanju.

Zanimanje za strokovna dela in tista v povezavi s študijem

Strokovna vodja e-Študentskega Servisa Vesna Miloševič Zupančič je na predavanju poudarila, da se mladi vedno bolj zanimajo za strokovna dela in dela, povezana s šolo oz. smerjo študija. V tej luči iščejo dela, ki jim prinašajo pomembne kompetence in pozneje vodijo do redne zaposlitve in so pomembne za njihov karierni razvoj.

Značilnosti mladih na trgu dela

Na vprašanje, kako bi študentsko delo najraje opravljal, je 29 % odgovorilo v prostorih delodajalca. Na daljavo bi delalo 23 %, na terenu pa 4 %. Hibridno delo, ki bi bila kombinacija naštetega, bi bila želja za 43 % anketirancev.

Zakaj je študentsko delo pomembno?

Daleč najbolj pomembna razloga sta bila za mlade pridobivanje delovnih izkušenj med šolanjem in dejstvo, da si lahko privoščijo nekaj več. Oba odgovora je izbralo 82 % anketirancev.

Sledili so samostojnost in neodvisnost (69 %), prilagajanje dela šolskim obveznostim (66 %), hiter in zagotovljen zaslužek (63 %). preizkušanje del in delodajalcev (62 %), učenje grajanja odnosov in komunikacije (59 %). V petdeset odstotkov so se uvrstili še spoznavanje samega sebe in različnih delovnih mest (57 %), štetje pokojninske dobe in plačani prispevki za pokojnino (52 %) ter finančna varnost in pomoč družini (51 %). Blizu je bil sicer razlog spoznavanja delodajalca, pri katerem bi se kasneje zaposlili (49 %). Najmanj anketirancev pa je izbralo, da se s študentskim delom naučijo delati z denarjem (43 %) in širijo poslovno ali socialno mrežo (42 %).

Študentsko delo je pri mladih najbolj pomembno za nabiranje izkušenj
Študentsko delo je pri mladih najbolj pomembno za nabiranje izkušenj Foto: StockSnap iz Pixabay

Študentsko delo pomaga pri finančni situaciji

Na vprašanje, ali bi si brez študentskega dela težje finančno privoščili študij oziroma izobraževanje, so anketiranci odgovorili sledeče:

  • Popolnoma drži – 23 %
  • Drži – 17 %
  • Delno drži, delno ne drži – 21 %
  • Ne drži – 26 %
  • Sploh ne drži – 12 %

Pričakovanja in želje mladih glede prve zaposlitve

Mlade so povprašali tudi o prvi zaposlitvi in njihovih pričakovanjih o tem. Kakšno NETO plačo realno pričakujejo ob prvi zaposlitvi? Vprašanje je imelo oklepaj, kjer je bil razložen pomen besede neto – osnovna plača brez prevoza, malice in dodatkov. Najmanj anketirancev je odgovorilo, da pričakuje več kot 2.000 € (3 %), blizu pa je bilo tudi do 2.000 € (6 %). 12 % mladih anketirancev je odgovorilo, da pričakuje minimalno plačo, kar je do 757,56 €. Do 1.000 € plače jih pričakuje največje število (41 %), zelo blizu je tudi tista skupina, ki pričakuje do 1,500 € plače (38 %).

Na vprašanje o tem, kako si predstavljajo svoje delo, ko se redno zaposlijo oziroma končajo s šolo ali študijem, je največ anketirancev odgovorilo z: v prostorih delodajalca (48 %). Hibridno delo si predstavlja 41 % anketirancev, nato pa izbira strmo pade. Po 5 % sta si prislužila odgovora dela na daljavo oziroma dela na terenu. Kot drugo pa je odgovor navedel en odstotek.

Spremembe pri študentskem delu so povzročile tudi spremembe v željah mladih
Spremembe pri študentskem delu so povzročile tudi spremembe v željah mladih Foto: SnapwireSnaps iz Pixabay

Mladi o načinu zaposlitve in delovniku

Kakšen delovnik si želiš imeti, ko se redno zaposliš oziroma končaš šolo ali študij? Na to vprašanje je največ anketirancev (48 %) odgovorilo, da pričakuje klasični delovnik. To je 5 dni na teden in 8 ur na dan. Kar 27 % jih je odgovorilo, da pričakuje skrajšani delovnik v različnih kombinacijah (4 dni na teden – 8 ur na dan, 5 dni na teden – 6 ur na dan). Trije odstotki so odgovorili, da pričakujejo nekaj drugega, 14 % pa o tem še ne razmišlja.

Pogodbe za nedoločen čas si želi 59 % anketirancev. Kakšne zaposlitve si želiš po končanem šolanju? To je bilo vprašanje, ki je sprožilo ta odgovor. Drugi najpogostejši je bil odgovor o svojem podjetju, ki ga je izbralo 15 %. 12 % mladih o tem še ne razmišlja. Pogodbe za določen čas si želi 6 %. biti freelancer pa bi želelo postati 5 % mladih. Po 1 odstotek sta prejela še odgovora drugo in avtorska, podjemna pogodba in osebno dopolnilno delo.

30 odstotkov si želi imeti svoje podjetje, kar je bil največji delež odgovor na vprašanje Najbolj si želim delati… 24 % o tem še ne razmišlja, 21 % želi delati v gospodarstvu, 17 % želi delati v javni/državni upravi, 9 % pa v nevladnih organizacijah.

Raziskava o mladih in trgu dela je prinesla kopico zanimivih rezultatov
Raziskava o mladih in trgu dela je prinesla kopico zanimivih rezultatov Fotografija je simbolna.
Foto: tookapic iz Pixabay

Pomembni dejavniki pri izbiri zaposlitve

Kaj se ti zdi pomembno na delovnem mestu, ko se boš zaposlil? Z možnostjo večih odgovorov, je največ anketirancev izbralo varnost zaposlitve, kar je izbralo 81 % vseh vprašanih. Možnost napredovanja je izbralo 80 %, dobri odnosi pa so pomembni 78 % anketirancem. Z izjemo odgovorov drugo in o tem ne razmišljam, je najmanj (24 %) anketirancev izbralo delo za uglednega delodajalca. Meje tridesetih odstotkov ni prebila pomembnost fleksibilnega delovnega časa, ki ga je izbralo 28 % mladih.

Pomembnost na delovnem mestu za mlade
Pomembnost na delovnem mestu za mlade Foto: on mladi in trg dela

Urednik portala Student.si

VIRe-študentski servis
Prejšnji članekIluzija črne luknje bo prevarala tudi tebe
Naslednji članekLMŠ skoraj soglasno za pripojitev k drugi stranki

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.