Iščeš praktične izkušnje, dodatna znanja in veščine? Preveri kreativno pot do znanja

Velikokrat slišimo, da mladi težje najdemo zaposlitev, ker nam manjka praktičnih izkušenj, delovnih kompetenc, dodatnih znanj ali drugih veščin. Da se to ne bo zgodilo tebi, preveri program Po kreativni poti do znanja, ki ti bo olajšal vstop na trg dela in ustvarjanje karierne poti

Za kaj pravzaprav gre?

Na spletni Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS  (JSRIPS) piše, da program PKP omogoča povezovanje visokošolskih zavodov z (ne)gospodarstvom in tako študentom ponuja možnost, da pridejo do dodatnih izkušenj, znanj in veščin, ki ti bodo zagotovo prišle prav, ko boš vstopal na trg dela. 

Na že omenjeni spletni strani dodajo, da študenti v okviru sofinanciranih projektov preučujejo kreativne in inovativne rešitve za izzive gospodarskega in družbenega okolja. 

Kako program poteka?

Visokošolski zavodi ali univerze lahko prijavijo na razpis svoje projekte z različnih področij – naravoslovja, tehnike, družboslovja, umetnosti, kmetijstva, itd. Če je projekt izbran, se vzpostavi projektna skupina. 

To sestavlja od štiri do osem študentov pod vodstvom dveh mentorjev, enega s pedagoškega in enega z gospodarskega področja. Skupine nato v medsebojnem sodelovanju iščejo rešitve za izzive in vprašanja, ki jih poraja gospodarstvo.

Na spletni strani projekta še piše, da so njihovi rezultati številne odlične zgodbe, uspehi in vsekakor priložnosti za nadaljnji (karierni) razvoj. Projekti se izvajajo med tremi in petimi meseci, vsi vpleteni pa so finančno nagrajeni. 

Povezava študentov, delodajalcev in univerz v PKP.
Povezava študentov, delodajalcev in univerz v programu Po kreativni poti do znanja. Vir: www.srips-rs.si

Zakaj izbrati PKP? 

»Študenti s sodelovanjem pri projektih PKP razvijajo številne kompetence in veščine, nadgrajujejo znanja, se seznanjajo s trgom dela ter navezujejo stik s potencialnimi delodajalci,« med razlogi, zakaj izbrati PKP, navajajo na spletni strani JSRIPS.

Preveri, če je v projekt vključena tvoja fakulteta

Do konca leta 2019 je Javni sklad Republike Slovenije za 529 tovrstnih projektov, v katerih je sodelovalo 3646 študentov, izplačal preko devet milijonov evrov. Trenutno se sicer izvajajo 103 projekti, kateri in pod vodstvom katerih fakultet oziroma univerz, pa preveri na spletni strani

Junior novinar

Prejšnji članekKrvodajalske akcije v novembru 2020
Naslednji članekNajhujši modni kiksi, ki se lahko zgodijo tudi tebi

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.