Kako do povrnjenih stroškov prevoza na študentsko delo

Woman holding wallet with euro sitting in car
Foto: alfexe iz iStock

Vsem študentom je dobro znano, da se stroški malice in prevoza pri delu prek študentskega servisa praviloma ne plačujejo. Študent je za delo plačan glede na vnaprej dogovorjeno urno postavko, stroške malice, prevoza na delo ter nočitve pa mora študent pokriti sam.

vožnja na delo

Čeprav stroški prevoza niso neposredno vračunani v plačilo za opravljeno delo, lahko dobiš povrnjene.

Kako dobim povrnjene stroške prevoza?

ugovarjam

Stroške prevoza in nočitve zaradi službenih obveznosti lahko uveljavljaš kot davčno olajšavo pri odmeri dohodnine. Do 5. februarja lahko pošlješ vlogo, preko portala eDavki ali neposredno na davčni urad.

Dejanske stroške (prevoza in nočitve) lahko uveljavljaš tudi po petem februarju, in sicer kot ugovor zoper informativni izračun dohodnine.

Kaj moram vedeti o dohodnini?

Dohodninske napovedi kot študent ne oddajaš, saj je postopek v celoti avtomatiziran. Obvestilo o letnem zaslužku (ki se upošteva pri obračunu dohodnine) ti bo pripravil tvoj študentski servis do konca januarja za preteklo leto. V obračunu dohodnine se ne upošteva štipendij, saj niso obdavčljive.

Pod kakšnimi pogoji lahko dobim povrnjene stroške?

✔️ Če se od doma se na delo voziš več kot en kilometer (če imaš prijavljenih več naslovov, se upošteva prebivališče, ki je najbližje).

✔️ Povrnjena so sredstva v višini stroškov javnega prevoza in dodatno 0,18 € za vsak polni kilometer do najbližjega postajališča.

✔️ Če ni možna uporaba javnega prevoza, se povrne sredstva v višini 0,18 € za vsak polni kilometer. Pri tem se upošteva najbližja cestna povezava.

✔️ Potrebuješ pisno izjavo delodajalca o opravljanju dela in poročilo prisotnosti na delu ter vozovnico javnega prevoza ali pisno izjavo o uporabi lastnega prevoznega sredstva.

Give me my money!

VIRe-študentski servis
Prejšnji članekLuna je veliko mlajša, kot smo mislili
Naslednji članek10 knjig, ki jih lahko prebereš to poletje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.