10 knjig, ki jih lahko prebereš to poletje

Poletje je tu, kar pomeni, da imaš končno čas za branje. Da bi ti delo olajšali, smo pripravili seznam desetih knjig, ki jih lahko odneseš s seboj na plažo (ali na ležalnik pred hišo):

Sally Rooney – Pogovori s prijatelji

Prvenec nadarjene irske avtorice, ki je bila razglašena za najboljšo mlado pisateljico (Sunday Times) govori o dveh prijateljicah, ki se soočata s prehodom v odraslost in raziskujeta svoja čustva ter svet, v katerega vstopata. Pisateljica na humoren način predstavlja številne vzpone in padce mladostništva.

normal people-sally rooneySally Rooney – Normalni ljudje

Kljub uspehu njenega prvenca je Sally Rooney zaslovela s knjigo Normalni ljudje, po kateri so posneli tudi serijo. V še eni intimni zgodbi spremljamo odnos Marianne in Connella, ki se srečujeta z družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji. Knjiga je bila nominirana za prestižno Bookerjevo nagrado.

Paulo Coelho – Alkimist

Alkimist je svetovno znan roman brazilskega pisatelja Paula Coelha. Govori o mladem andaluzijskem pastirju Jakobu, ki odpotuje v egiptovsko puščavo, da bi našel zaklad. Gre za simbolično spiritualistično zgodbo, ki želi bralca naučiti, kakšno moč imajo sanje in kako pomembno je, da sledimo svojemu srcu.

Herman Melville – Moby Dick

Pustolovska pripoved govori o lovcu Ahabu, ki se želi maščevati velikemu belemu kitu, ker mu je ta odgriznil nogo. Knjiga zajema izrazito realistične opise dogajanja, obenem pa je polna simbolike. Napisana je v zelo zanimivem in edinstvenem stilu.

Why should you read “Moby Dick”? - Sascha Morrell

Celeste Ng – Prikriti plameni

Še ena uspešnica, po kateri so posneli serijo. Zgodba govori o dveh zelo različnih ženskah, Eleni in Mii ter o njunih otrocih. Njihova življenja se prepletejo, ko se pustolovska samohranilka Mia s hčerko preseli v kraj, kjer živi Elena s svojim možem in štirimi najstniki.

its perfectTruman Capote – Hladnokrvno

Novembra 1959 se je v odročnem mestecu Holcomb v Kansasu zgodil četverni umor, ki ga je priznani pisatelj Truman Capote (Zajtrk pri Tiffanyju) raziskal in opisal v delu Hladnokrvno. Capote je opravil številne intervjuje z ljudmi, ki so bili vpleteni v primer, in veliko časa preživel z morilcema, zato naj bi bil roman eden najglobljih uvidov v psiho morilca.

cloud atlas

David Mitchell – Cloud Atlas

Cloud Atlas je presunljiva in domiselna pripoved o človeški naravi, vrednotah in morali. V knjigi se prepleta šest zgodb, ki se dogajajo v različnih svetovih. Junaki v zgodbah so postavljeni pred pomembne odločitve in izpostavljajo dobre ter slabe človeške lastnosti.

Tove Jansson – Poletna knjiga

Sophia preživlja poletje v počitniški hišici na otoku v Finskem zalivu, kjer skupaj z babico raziskujeta naravo, nabirata kamne in skrivata zaklade v gozdu strahov. Med tem se veliko pogovarjata in iščeta odgovore na pomembna življenjska vprašanja. Knjiga velja za eno klasičnih del skandinavske književnosti.

Edith Wharton – Čas nedolžnosti

Zgodba se odvija konec 19. stoletja v New Yorku. Prikazuje aristokratsko življenje, polno spletk, prikritih strasti in nepričakovanih preobratov ter je kot nalašč za poletno branje. Roman je prejel Pulitzerjevo nagrado, leta 1993 pa so po njem posneli film.

André Aciman – Find me

Find me je nadaljevanje Acimanove uspešnice Pokliči me po svojem imenu, ki je skupaj z istoimenskim filmom obnorela svet. Knjiga je razdeljena na štiri dele, vsak del je napisan iz drugega zornega kota. Za vse, ki nestrpno pričakujete razplet Eliove in Oliverjeve zgodbe, je knjiga že dostopna v angleškem jeziku.

Veselo branje!

Junior novinar

Prejšnji članekKako do povrnjenih stroškov prevoza na študentsko delo
Naslednji članekTop 10 najbolj neverjetnih fun factov o živalih

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.