#KEŠ: Kako z njim?

Študentsko delo

Kljub temu, da je tvoja primarna naloga v študijskem času pač študirati, ti poleg drugih hobijev morda ostane kaj časa, ki ga lahko izkoristiš za dodaten zaslužek. Ta je več kot dobrodošel iz različnih vidikov, na primer večja finančna samostojnost in posledično (delna) razbremenitev staršev, imenitna priložnost za spoznavanje trga dela in navezovanje stikov za poznejšo kariero ter oblikovanje delovnih navad in socialnih veščin.
Osnovno vodilo naj bo prioritetna lestvica, kjer moraš, če želiš uspešno zaključiti študij, tega vsekakor vedno postaviti na prvo mesto. Pred začetkom dela se najprej prepričaj, da to ne bo negativno vplivalo na študij in druge dejavnosti, ki si jih želiš obdržati. Super način za to je organizacija lastnega časa.

Za iskanje študentskega dela ti priporočamo obisk portalov mojedelo.com, studentski-servis.com ali adecco.si.

Pred začetkom je ne glede na vrsto dela pomembno predvsem, da se z delodajalcem dogovoriš o svojih dolžnostih na delu, urniku in urni postavki. Tukaj so ti v pomoč predvsem študentski servisi, ki nudijo dodatno podporo pri morebitnih zapletih. Študentsko delo te sicer ne veže k ničemur, saj ti ni treba podpisovati nobenih delovnih pogodb, a dobro je, da z delodajalcem vzpostaviš iskren odnos in da se o morebitnih nevšečnostih pogovoriš sproti. Z zakonom je določena tudi najnižja bruto urna postavka, ki znaša 5,40 €. Ta znesek se potem na tvoj račun izplača v neto višini 4,56 €/h, razlika (0,84 €) pa je odvedena kot prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in ta se šteje v pokojninsko dobo (več o tem si lahko prebereš na portalih študentskih servisov).

Kako na razgovoru

Izvedba razgovora in njegova teža je seveda različna glede na delo, ki ga boš opravljal. Vsekakor se za razgovor obleci situaciji primerno in ne zamujaj. Pred tem se pozanimaj o delu, ki ga želiš opravljati, in po potrebi tudi o samem podjetju. Med razgovorom upoštevaj osnovna pravila komunikacije, ki vključujejo predvsem naslednje: ne skači v besedo, govori počasi in razločno, vprašanja postavljaj predvsem ob koncu razgovora in ohrani primerno telesno govorico. Več nasvetov najdeš tudi na nekaterih portalih za iskanje študentskega dela.

Nadzor nad stroški

Poleg dodatnih finančnih prilivov je za shajanje iz meseca v mesec pomemben tudi nadzor nad stroški. Načini vodenja stroškov oziroma bdenja nad porabo denarja so različni. Če si bolj analogen tip, si morda vsak nakup zapisuj v planer oziroma posebno beležko in konec meseca analiziraj porabo po različnih segmentih (npr. hrana, obleka, študij, izlet, bivanje, druženje …). Tako lahko ob ugotovitvi, da ponekod zapraviš preveč, uvedeš mesečne limite za posamezna področja. Če pa so ti bližje aplikacije, pa lahko posežeš po aplikaciji Toshl.

Nakupovanje z glavo

Oglaševanje nas večkrat prepriča, da določeno materialno stvar zares potrebujemo, čeprav temu ni tako. Kako pravzaprav racionalno nakupovati? Naslednja vodila ti pridejo prav predvsem pri nakupovanju oblek, obutve in modnih dodatkov:

 1. Ali izdelek zares potrebujem?
 2. Kaj se bo po nakupu izboljšalo v mojem življenju?
 3. Ali obstajajo možnosti izposoje ali nakupa rabljenega izdelka?
 4. Ali lahko ima nakup tega izdelka negativne posledice na moje zdravje in zdravje okolja?
 5. Ali bo nakup tega izdelka povzročil prevelike finančne stroške glede na moje ostale prioritete?
 6. »Pravilo 10 sekund«: Preden se odpraviš do blagajne, se za 10 sekund ustavi na mestu in še enkrat pomisli, ali izdelek zares potrebuješ.

Poceni, a zdravo

Slovenija je ena izmed izjemno redkih, če ne že osamljenih primerov držav, ki s študentskimi boni za prehrano omogoča cenejše prehranjevanje študentov. Po nekaterih drugih državah študentje veljajo za »kozarčkarje«, saj s kuhanjem doma in obedovanjem iz kozarcev, kjerkoli že so, veliko privarčujejo. Ko si boš kosilo pripravljal sam, upoštevaj naslednje nasvete:

 1. Nakupuj s seznamom in nikoli s praznim želodcem.
 2. Pred nakupom se pozanimaj o znižanjih in popustih.
 3. Hrana, ki je v trgovini tik pred iztekom roka ali pa je cenejša zaradi drugih lastnosti, kot so poškodovana embalaža, napačna etiketa, slabša vizualna prezentacija ipd., je še vedno dobra. Primer dobre prakse je trgovina Robinfood.
 4. Nauči se brati etikete o sestavi in prehranski vrednosti živil. Te naj ti bodo vodilo predvsem za nakupovanje zdrave hrane. Pri tem si lahko pomagaš tudi z različnimi brezplačnimi aplikacijami, npr. Fooducate, Honest Label, Pic Healthy, True Food …
 5. Kuhaj skupaj s prijatelji in sošolci in si porazdeli stroške ter kdaj pa kdaj pred odhodom v študijsko mesto pokukaj tudi v domačo klet – no, pa saj bo mama najbolj vedela. 😉

Ugodnosti pri bankah

Študentom naklonjene banke ti ponujajo ugodnosti pri odprtju računa ali pa celo najemu kredita. Lani je revija Moje finance objavila seznam najugodnejših bank za študente. Glede na cene 12 bančnih storitev med 15 slovenskimi bankami so na prvih 10 mest uvrstili naslednje banke: Hranilnica Lon, Gorenjska banka, Abanka, Delavska hranilnica, Primorska hranilnica Vipava, SKB, NKBM, DBS, Addiko in Sparkasse.  V raziskavi so navedli tudi, da je največ (več kot 20 %) mladih komitentov pri Gorenjski banki in SKB, sledi pa Abanka s 13 % mladih komitentov. Naj študentsko posojilo je lani ponujala NLB, naj depozit pa Hranilnica Lon.

Prejšnji članekEIT Health išče slovenske talente za zdravstveno izobraževanje in pospeševanje idej v letu 2020
Naslednji članekKarl Erjavec od A do R in Ž

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.