Načrtovanje kariere je za mlade vse pomembnejše

Bucharest, Romania - Novemder 07, 2018: The silhouettes of students are seen through a window at a job fair in Bucharest. This image is for editorial use only.
Foto: lcva2 iz iStock

Kariera postaja vedno bolj celotna življenjska pot in vseživljenjski proces. Gre za zaporedje raznih del in aktivnosti, katerih namen je napredovanje, samouresničevanje ter osebni in poslovni razvoj.

Stopnja uspešnosti je odvisna od osebnostnih lastnosti, sposobnosti, spretnosti, strokovnosti in tudi vrednot posameznika. Pomembno je, da temeljito poznamo sebe, svoje lastnosti, zmožnosti in sposobnosti.

Najprej si je treba zadati cilje in jim potem slediti.

Kariera – tiste poti v življenju, na katerih se učimo kompetenc (zmožnosti).

Termin označuje tako formalne (izobraževanje, delo) kot tudi neformalne (dom, skupnost) življenjske izkušnje. Kariera je definirana kot zaporedje dela in aktivnosti, ki vključujejo elemente napredovanja, samouresničevanja in osebnostnega razvoja v določenem obdobju. Ali bo uspešna in v kolikšni meri, je odvisno od naših osebnostnih lastnosti, sposobnosti, veščin, spretnosti, strokovnosti, vrednot in tudi vse bolj pomembnega določanja ciljev.

Kako načrtujemo kariero?

Kariero lahko načrtujemo, usmerjamo oziroma vodimo z vrsto različnih aktivnosti, ki nam v katerikoli starosti in življenjskem obdobju omogočajo, da ugotovimo svoje zmožnosti, sposobnosti in interese. Da se lahko pravilno odločimo o svojem izobraževanju, usposabljanju, poklicu, zaposlitvi, hkrati pa načrtujemo in usmerjamo svojo življenjsko pot pri učenju, delu in v drugih okoljih, v katerih se teh sposobnosti in zmožnosti lahko naučimo in jih uporabljamo. Načrtovanje in vodenje kariere pomeni zato večanje kompetentnosti, znanja in zmožnosti za delo in življenje.

Čeprav naj bi bil poklic v skladu z našimi interesi in sposobnostmi, je vse bolj pomembno upoštevati potrebe trga dela in se jim prilagajati. Le tako boste nekoč dobili zaposlitev, ki vam bo zagotavljala razvoj vaših potencialov in uspešno poklicno pot.

Razvoj kariere

Razvoj kariere pomeni pridobivanje različnih spretnosti, izkušenj in znanja. To je dejaven proces, ki ga sestavljajo različne oblike učenja in dela. Vključuje formalno, neformalno in priložnostno obliko učenja. Poleg različnih oblik zaposlitve obsega tudi neformalne oblike dela, kot so delo na domu, prostovoljno delo v skupnosti in drugo. Razvoj kariere je odvisen od vsakega posameznika in poteka vse življenje.

Skozi kariero posameznik pridobiva različna znanja, spretnosti in izkušnje, jih razvija in menja svoj poklicni položaj. Z aktivnim procesom večanja kompetentnosti, znanj in zmožnosti za delo posameznik načrtuje in vodi svojo kariero.

Karierni razvoj postaja vse bolj pomembna vrednota v življenju mladih

Strokovnjaki priporočjao, da je treba nadrejenim dati vedeti, da ste ambiciozni. Čeprav imate službo, ki je daleč od vaše sanjske, poskusite iz nje izvleči najboljše. Svetujejo tudi, da si poiščite mentorje in bodite dovzetni za nasvete drugih. Ostanite odprti za spremembe na začrtani poti. Vsaka služba in naloga nas namreč lahko odpeljeta na novo pot, zato spremembe jemljite kot postanke na poti do vaše sanjske službe. Vsak dan znova se učite in vsako priložnost izkoristite za pridobivanje novih znanj.  Najbolj dragocene izkušnje si boste nabrali, ko vas bodo vrgli v vodo in se boste morali naučiti plavati. Ob vsem tem ostanite zvesti sami sebi.  Posnemanje uspešnih ljudi vam ne bo kaj veliko koristilo, če pri tem ne boste upoštevali sebe.

Karierni centri

V pomoč pri načrtovanju kariere in poklicne poti so vam lahko karierni centri. V Kariernem centru Univerze v Ljubljani študentom nudijo različne brezplačne storitve, kot npr. individualno in skupinsko karierno svetovanje (za izbiro študija, ob prehodu v zaposlitev, pripravo kariernega načrta), prirejajo delavnice in druga dodatna izobraževanja za študente pri pridobivanju dodatnih kompetenc in praktičnega znanja za učinkovitejši vstop na trg delovne sile, dajejo informacije o študiju na vseh stopnjah, o zaposlitvenih možnostih po zaključku študija, izvajajo predstavitve delodajalcev in zaposlitvenih možnosti v njihovih organizacijah ter neposredne obiske podjetij in organizacij, kjer študenti spoznavajo realno delovno okolje. Njihovi najodmevnejši projekti so Karierni dnevi, Simulacija selekcijskega postopka, Izzivi v tujini in Hitri zmenki z delodajalci.

Karierne centre najdete tudi na vseh fakultetah in akademijah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.