Najbolj iskani poklici v letu 2023

Portrait of confident construction worker and crowd
Foto: Caiaimage/Martin Barraud iz iStock

Leto je naokoli in le še nekaj mesecev te loči od pomembne odločitve: kaj študirati? Večina nas sledi dvema kriterijema: interes in zaposljivost. V najboljšem primeru se ta dva prekrivata in človek ne rabi dvakrat pomisliti, kam se vpisati. V ostalih primerih pa najdemo nekakšno srednjo pot med študijem, ki nas veseli, in študijem, ki nam bo omogočil relativno dobre možnosti zaposlitve v prihodnosti. Na prvo vprašanje si mora vsak odgovoriti sam, z drugim pa ti lahko pomagamo mi. V nadaljevanju predstavljamo najbolj iskane poklice prihodnjega leta (in verjetno še kakšnega po tem).

Zdravstveni delavci

Če vsaj malo spremljaš poročila ali časopis, si verjetno opazil, da Sloveniji krvavo primanjkuje zdravniškega osebja. Skoraj vse smeri medicine so dobra popotnica za prihodnje dostojno življenje, še posebej pa bodo v letu 2023 iskani zobozdravniki, logopedi, psihologi, zdravniki specialisti in fizioterapevti.

Pedagoški delavci

Primanjkovalo bo tudi pedagogov vseh vrst. S pomanjkanjem kadra se srečujejo vrtci, osnovne in srednje šole. Zelo iskani bodo svetovalni delavci in specialni pedagogi oz. strokovnjaki za izobraževanje oseb s posebnimi potrebami različnih starosti. Iz osebnih izkušenj lahko tudi povem, da kot študent slovenščine skoraj vsak teden naletim na oglas za inštruktorja ali učitelja na osnovni ali srednji šoli. V letniku nas je veliko in le mislim si lahko, kako zaželjeni morajo biti poučevalci s kakšnega manj obljudenega študija.

Nekoliko težje možnosti

Če ti delo z otroki ali bolniki ne diši in bi rad človeštvu doprinesel bolj posredno, se odlične priložnosti najdejo v vrstah finančnih analitikov, analitikov poslovnih procesov,  sistemskih analitikov in pravnikov. Teh primanjkuje iz očitnih razlogov: končanje študija zahteva nekaj več trme, kariera bo prinesla prekomerno gledanje v ekran, prebiranje dolgih pravniških spisov in čisto preveč tabel.

Poklici prihodnosti

Jasno je, da se svet pospešeno digitalizira. To prinaša spremembe v vseh sferah dela, zato dobesedno ni omejitev, kadar govorimo o poklicih, ki zadevajo računalniške tehnologije, umetno inteligenco, varnost podatkov, podatkovne baze in matematiko, ki je temelj vsega naštetega.

Poklici brez diplome

Za konec si oglejmo še najširšo skupino poklicev, ki pa imajo tudi najnižji pristopni prag. V novem letu se iščejo mesarji, gradbinci, natakarji, kuharji, vozniki tovornjakov, tesarji, varilci, vojaki, strugarji, elektroinštalaterji, varnostniki, orodjarji, prodajalci in delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Za vsakega se najde nekaj, dokler je pripravljen poprijeti za delo. Plače niso visoke but it’s honest work, kot pravijo. To so idealni poklici za tiste, ki pavzirajo ali se še niso odločili za študij in potrebujejo dodatnih nekaj sto evrov na mesec. Če delaš prek dijaške/študentske napotnice, si tudi zavarovan pred najhujšimi posledicami prekarnega dela in, najboljše, če ugotoviš, da ti delo ni več povšeči, lahko naslednji dan odideš (razen verjetno v vojski ali pa ko se kot kamionar znajdeš sredi Poljske) in najdeš nekaj novega. Tistim, ki ste končali tehniško izobraževanje za eno izmed smeri, pa lahko le zavidamo, saj vemo, da boste še vsaj nekaj let finančno varni in preskrbljeni.

Prejšnji članekŠtudij: vse o sprejemcih
Naslednji članekVse, kar moraš vedeti o popoldanskem s. p.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.