Vse, kar moraš vedeti o popoldanskem s. p.

This CEO and entrepreneur are working on their laptops building a social media marketing strategy to showing bloggers how to make money on Facebook, Pinterest, and Instagram. Teamwork on this promotion will bring lots of sales for their startup.

Model: @Austindistel
https://www.instagram.com/austindistel/

Photographer: @breeandstephen
https://www.instagram.com/breeandstephen/

This photo is free for public use. ❤️ If you do use this photo, Please credit in caption or metadata with link to "www.distel.com".
Foto: Austin Distel iz Unsplash

Kaj je popoldanski s. p.?

S. p. označuje samostojnega podjetnika, torej fizično osebo, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost. Izraz »popoldanski s. p.«, ki je sicer pogovorni, označuje poseben tip samostojnega podjetnika. Gre za podjetnika, ki samostojno dejavnost opravlja kot postranski poklic. To pomeni, da je poleg svoje podjetniške dejavnosti zaposlen za polni delovni čas pri svojem delodajalcu.

Popoldanski s. p. je najprimernejši za posameznike, ki jim redno delo ne zadošča ali si želijo ob delu ustvarjati in razvijati svoje podjetniške ideje. Če poenostavimo, gre pravzaprav za možnost, da posameznik ob rednem delu svoje prostočasne aktivnosti in hobije spremeni v pridobitno dejavnost, torej s tem nekaj zasluži.

Razlika med rednim in popoldanskim s. p.

Glavna razlika med rednim in popoldanskim samostojnim podjetnikom je v plačilu prispevkov za socialno varnost. Popoldanski s. p. v obvezno socialno zavarovanje ni vključen na podlagi opravljanja dejavnosti, temveč na drugi podlagi, ki je praviloma delovno razmerje. Plačilo prispevkov za socialno varnost ima urejeno prek svojega delodajalca. Razen plačila prispevkov imata redni in popoldanski s. p. enak pravni položaj in enake pravice ter dolžnosti.

Redni s. p. je vključen v vsa obvezna socialna zavarovanja in je dolžan plačevati vse prispevke. Popoldanski s. p. iz naslova opravljanja svoje dejavnosti ni zavarovan za vse primere, ampak le za nekatere. Prispevke je dolžan plačevati v pavšalnih zneskih.

Kako odpreti popoldanski s. p.?

Odprtje s. p. poteka v treh korakih. Postopek odprtja popoldanskega s. p. je rahlo drugačen od odprtja rednega s. p. Prvi korak je registracija oziroma vpis v Poslovni register Slovenije. Vanj se lahko vpiše fizična oseba, ki ima v Sloveniji EMŠO in davčno številko. Sledita še prijavi na Finančno upravo RS (FURS) in v zavarovanja za primere poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Spremembe v letu 2023

Pred kratkim je v veljavo stopila novela zakona o dohodnini (Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini, ZDoh-22AA). Čeprav so spremembe prinesle višje davčno breme za nekatere zavezance, popoldanski s. p. večinoma ne sodijo med njih.

Za popoldanski s. p. je bolj pomembno, kakšni bodo zneski prispevkov za socialno varnost v letu 2023. Le-te za posamezno obračunsko leto določi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, objavljeni pa so na spletni strani Finančne uprave RS.

Prispevki pri popoldanskem s. p. so sestavljeni iz prispevkov za zdravstveno zavarovanje in prispevkov za posebne primere zavarovanja na podlagi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Vsi prispevki se plačujejo v pavšalnem (torej vnaprej določenem, posplošenem) znesku.

Znesek prispevkov je v letu 2022 znašal 81,04 evra. Prvo četrtino letošnjega leta, torej do aprila, bo znesek prispevkov za socialno zavarovanje znašal 83,95 evra. Zneski so določeni v odstotku od povprečne plače, z le-to bodo ponovno usklajeni aprila.

Povzeto po:

Prejšnji članekNajbolj iskani poklici v letu 2023
Naslednji članekObjavljen največji katalog nebesnih objektov Mlečne ceste

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.